Domowy budyń waniliowy robiłam już nie raz, jednak albo zjadaliśmy go gorący, prawie wyjadając z garnka łyżkami ;) albo trafiał do ciasta. Więc sami widzicie, że nigdy nie było czasu na zrobienie zdjęć, ale tym razem udało się – choć i tym razem nie było łatwo, bo zainteresowanie było spore ;) Polecam ten przepis na budyń, który wyszedł aksamitny, słodziutki – pyszny. Smacznego!
Domowy budyń waniliowy
Składniki (2 duże/ 4 małe porcje):
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 70 g drobnego cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)
- 30 g masła (3 łyżki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Do garnuszka przesyp cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj. Garnek postaw na palniku, dodaj masło i mleko, a następnie delikatnie wymieszaj. Całość podgrzewaj na lekkim ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć – pamiętaj o częstym mieszaniu. Gdy masa zgęstnieje, energicznie mieszając zagotuj budyń.
Gotowy budyń przelej do miseczek. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ja podałam ze zmiksowanymi jagodami.
Ja podobnego używam do ciasta. :) Jest pyszny i też mam ochotę jeść go prosto z garnka. :)
Ja podobnego używam do ciasta. :) Jest pyszny i też mam ochotę jeść go prosto z garnka. :)
Mniam, bardzo lubię domowe budynie :)
Mniam, bardzo lubię domowe budynie :)