Kluseczki z serka mascarpone

Kluski z serka mascarpone

Od dawna zastanawiałam się, czy z serka mascarpone można przygotować kluski, a jeszcze bardziej byłam ciekawa ich smaku. Jednak zawsze miałam wątpliwości, czy warto je ugotować. Do ich przygotowania zmusiła mnie potrzeba pożywienia chorych dzieci, które zażyczyły sobie kopytka – dla nich to bez znaczenia, czy są z ziemniaków, czy twarogu  – mają być kluski :) Oczywiście w domu nie było ani twarogu, ani ziemniaków, tylko spora ilość śmietanki oraz mascarpone – i tak oto zamiast deseru przygotowałam kluski z serka mascarpone – da się. Kluseczki wyszły delikatne i miękkie. Polecam podać je ze śmietaną, cukrem i cynamonem, albo owocami. Smacznego!

Kluski z serka mascarponeSkładniki:

  • 300 serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 150-170 g mąki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (niekoniecznie)

Kluski z mascarpone

Przygotowanie:
Zimny serek mascarpone przełóż do miski, dodaj żółtka, szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru waniliowego (można ominąć). Następnie dodaj część mąki i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dosyp kolejną część mąki i ponownie lekko zagnieć.
Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i roluj je podsypując odrobinę mąki i formując wałki (takie jak przy kopytkach), następnie pokrój je na małe, równe kluseczki.

Przygotowanie klusek

Następnie gotuj je przez kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Kluseczki podawał na słodko ze śmietaną, cukrem, cynamonem i owocami, albo z mięsnymi sosami.

Kluski z serka

4 komentarze

  1. no to sie juz robią ;)

  2. no to sie juz robią ;)

  3. ja to każde kluski wezmę i zjem. uwielbiam!

  4. ja to każde kluski wezmę i zjem. uwielbiam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*