Ciasto z cukinii z czereśniami miało być dodatkowo z czekoladą. Nie wiem jak to możliwe, ale w trakcie przygotowywań zapomniałam o kakao – no cóż zdarzyć może się każdemu :) Ciasto trafiło do piekarnika, a następnie na stół – stwierdzam, że kakao wcale nie było tu potrzebne, bo ciasto jest pyszne bez niego, czyli przepis się udał. Przepis idealny na letni deser do kawy. Smacznego!
Ciasto z cukinii z czereśniami
Składniki:
- 250 g cukinii, wydrążonej i drobno startej
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego (albo biały)
- 3 jajka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 150 g czereśni (umytych i bez pestek)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blaszkę o wymiarach 20×35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce zmiksuj jajka z cukrem trzcinowym (można dodać zwykły, ciasto będzie jaśniejsze), olejkiem waniliowym oraz miękkim masłem. Następnie dodawaj stopniowo mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodaj startą na drobnych oczkach cukinię oraz czereśnie bez pestek i ponownie wymieszaj.
Masę przelej do formy i piecz przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piecz przez około 40 minut (pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka). Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Wygląda tak zachęcająco, że sprzedałam przepis mojej siostrze fance cukinii :)
Łał! To dopiero musi być pyszne ciasto. Z cukinii robiłam tylko czekoladowe – czas pokusić się o więcej :)
Wygląda tak zachęcająco, że sprzedałam przepis mojej siostrze fance cukinii :)
Łał! To dopiero musi być pyszne ciasto. Z cukinii robiłam tylko czekoladowe – czas pokusić się o więcej :)
Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę spróbować :)
Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę spróbować :)
Bardzo odważny pomysł, ale skoro mówisz, że dobre, to kiedyś spróbuję :)
Super wygląda. Cukinia to jednak jest wdzięczna :)
Bardzo odważny pomysł, ale skoro mówisz, że dobre, to kiedyś spróbuję :)
Super wygląda. Cukinia to jednak jest wdzięczna :)