Placki ze słodkich ziemniaków i marchewki zachwycają swoim intensywnie pomarańczowym kolorem. Dodałam do nich por i ser feta – połączenie, które idealnie współgra smakowo. Całość świetnie komponuje się z ulubioną sałatką, tworząc szybki i pyszny piątkowy obiad. Smacznego!
Placki ze słodkich ziemniaków
Składniki:
- 300 g słodkich ziemniaków (batatów)
- 300 g marchewki
- 250 g pora
- 100 g sera feta
- garść świeżej kolendry
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzuć umyte i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki oraz marchew i gotuj przez około 15 minut. Z warzyw odlej wodę i jeszcze ciepłe rozetrzyj na puree. Dodaj drobno posiekany por i kolendrę oraz pokruszony ser feta. Przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz odrobina soli (niekoniecznie).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj., następnie uformuj duże placki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Placki polecam podać z porcją świeżej sałaty oraz odrobina pikantnego keczupu.
Placki wyglądają obłędnie! Zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu :) Super!
Rewelacja! Na pewno wyprobuje – moze nie dzis czy jutro, ale wkrotce :)
Wspaniałe :) Muszę kiedyś takie zrobić ! :)
Placki wyglądają obłędnie! Zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu :) Super!
Smakowicie wyglądają.
Rewelacja! Na pewno wyprobuje – moze nie dzis czy jutro, ale wkrotce :)
Wspaniałe :) Muszę kiedyś takie zrobić ! :)
Smakowicie wyglądają.