Placki ze słodkich ziemniaków

Placki ze słodkich ziemniaków

Placki ze słodkich ziemniaków i marchewki zachwycają swoim intensywnie pomarańczowym kolorem. Dodałam do nich por i ser feta – połączenie, które idealnie współgra smakowo. Całość świetnie komponuje się z ulubioną sałatką, tworząc szybki i pyszny piątkowy obiad. Smacznego!

Placki ze słodkich ziemniaków

Placki ze słodkich ziemniaków

Składniki:

  • 300 g słodkich ziemniaków (batatów)
  • 300 g marchewki
  • 250 g pora
  • 100 g sera feta
  • garść świeżej kolendry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Placki ziemniaczane

Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzuć umyte i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki oraz marchew i gotuj przez około 15 minut. Z warzyw odlej wodę i jeszcze ciepłe rozetrzyj na puree. Dodaj drobno posiekany por i kolendrę oraz pokruszony ser feta. Przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz odrobina soli (niekoniecznie).

Przygotowanie placków

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj., następnie uformuj duże placki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Placki polecam podać z porcją świeżej sałaty oraz odrobina pikantnego keczupu.

Placki z pora, ziemniaków i marchweki

8 komentarzy

  1. Placki wyglądają obłędnie! Zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu :) Super!

  2. Rewelacja! Na pewno wyprobuje – moze nie dzis czy jutro, ale wkrotce :)

  3. Wspaniałe :) Muszę kiedyś takie zrobić ! :)

  4. Placki wyglądają obłędnie! Zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu :) Super!

  5. Smakowicie wyglądają.

  6. Rewelacja! Na pewno wyprobuje – moze nie dzis czy jutro, ale wkrotce :)

  7. Wspaniałe :) Muszę kiedyś takie zrobić ! :)

  8. Smakowicie wyglądają.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*