Serniczek z ricotty upiekłam całkiem przypadkowo, bo to miał być deser z serca mascarpone, no ale jak już przyniosłam do domu ricottę, musiałam coś z niej przygotować :) Serka było niewiele, więc i deser nie mógł być zbyt duży, i tak oto powstał dzisiejszy deser. Polecam wszystkim ten przepis, serek wyszedł idealny, lekko słodki, delikatny z łagodnym posmakiem wiśni. Deser w sam raz na wiosenne przedpołudnie. Smacznego!
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 1 jajko
- 50 g marmolady z wiśni (z cząstkami owoców)
- 1 łyżka likieru z wiśni
- 1 łyżka mąki
oraz:
- 50 ml śmietanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Jajko dokładnie rozmieszaj, następnie dodaj serek ricotta, marmoladę, likier i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynek żaroodpornych.
Serniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 minut. W tym czasie śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą piankę. Gdy serniczki się upieką, wyjmij je ostrożnie z piekarnika i posmaruj śmietanką, która rozpuści się i rozpłynie po wierzchu, dzięki temu serniczek będzie równy. Następnie całość odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Fajny pomysł, takie podanie sernika, muszę to zapamiętać
Ostatnie zdjęcie.. mniam <3