Lubię zielone warzywa, są pyszne, a do tego mają bardzo optymistyczny kolor. Tarta jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, na efekty swoich przygotowań też nie trzeba długo czekać. Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut… i gotowe.
Przygotowując tartę do pomocy zaprosiłam swoje córki – były bardzo zadowolone, a obiad przygotowany samodzielnie dużo lepiej smakuje. Smacznego!
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 brokuł (albo 2 mniejsze)
- 100 g śmietany 18%
- 100 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka i 2 białka (albo 4 jajka)
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę do tart posmaruj masłem i wyłóż na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.
W garnku zagotuj osoloną wodę, brokuł opłucz i podzielić na różyczki, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsącz, przełóż do foremki z ciastem francuskim.
Jajka zmiksuj, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszaj. Sosem zalej brokuły i posyp pozostałym serem.
Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.
Uwielbiam brokuły!
Uwielbiam brokuły!
Ciekawy pomysł i może nawet jutro to zrobię , bo mam dwa brokuł i żadnego pomysłu
Ciekawy pomysł i może nawet jutro to zrobię , bo mam dwa brokuł i żadnego pomysłu
Właśnie zrobiłam tartę na śniadanie. Jest pyszna!!! Banalnie łatwy przepis, super pomysł na spód z ciasta francuskiego- danie można przygotować w dosłownie chwilkę. Domownicy i goście zachwyceni.
Właśnie zrobiłam tartę na śniadanie. Jest pyszna!!! Banalnie łatwy przepis, super pomysł na spód z ciasta francuskiego- danie można przygotować w dosłownie chwilkę. Domownicy i goście zachwyceni.
Przetestowałem – quiche zrobiło furorę.
Przetestowałem – quiche zrobiło furorę.
Przepraszam, ja początkujaca… nagrzany piekarnik czyli powiedzmy 180 stopni?
Basiaa, piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C
Przepraszam, ja początkujaca… nagrzany piekarnik czyli powiedzmy 180 stopni?
Basiaa, piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C
Dziekuję:))))
Dziekuję:))))
Wprowadzenie: “Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut? i gotowe.”
Następnie: “Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.”
10 minut to spora różnica, proszę więc o korektę i sprecyzowanie czasu, bo moja już siedzi w piekarniku i muszę wypatrywać efektów przed szybą :)!
Szymon, zależy od piekarnika – od 30 do 40 minut :)
Wprowadzenie: “Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut? i gotowe.”
Następnie: “Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.”
10 minut to spora różnica, proszę więc o korektę i sprecyzowanie czasu, bo moja już siedzi w piekarniku i muszę wypatrywać efektów przed szybą :)!
Szymon, zależy od piekarnika – od 30 do 40 minut :)
Czy można upiec ją w formie silikonowej ??
Czy można upiec ją w formie silikonowej ??
Asia, tak, może to być forma silikonowa
Asia, tak, może to być forma silikonowa
Zrobiłem tę tartę, wyszła ogólnie dobrze, tylko spód się chyba w ogóle nie upiekł pod składnikami… Brzegi idealnie, jak na zdjęciach. Co zrobić, żeby spód też był chrupiący, nie jak z gumy?
Mam to samo pytanie. Nawet jak podpieklam najpierw ciasto a później wylalam sos to i tak ciasto bylo miekkie i zakalcowate. Mimo ze do sosu dodadalam trochę mąki. To sos zaczął się scinac po dłuższym czasie i ciasto zdążyło juz namieknac.
@Paweł: ciasto trzeba najpierw samo nieco podpiec – żeby nie urosło polecam położyć nań folię aluminiową i czymś obciążyć, np. jabłkami [zyskujesz wówczas podwójnie, bo masz od razu pyszne, pieczone jabłuszka na deser]. Jeśli chcesz, by ciasto miało ładny, złotawy kolor, posmaruj samo ciasto jajkiem :)
@Paweł: ciasto trzeba najpierw samo nieco podpiec – żeby nie urosło polecam położyć nań folię aluminiową i czymś obciążyć, np. jabłkami [zyskujesz wówczas podwójnie, bo masz od razu pyszne, pieczone jabłuszka na deser]. Jeśli chcesz, by ciasto miało ładny, złotawy kolor, posmaruj samo ciasto jajkiem :)
Jaki rozmiar ma dana forma na tartę?
Jaki rozmiar ma dana forma na tartę?
bardzo dobra choc zapomnialam o gałce. ja nie podpiekalam najpierw ciasta i wyszło okey wiec moze to kwestia piekarnika
O jak ja lubię takie przepisy! Będzie dziś smaczny obiad?
Oj tak, polecam :)