Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

Lubię zielone warzywa, są pyszne, a do tego mają bardzo optymistyczny kolor. Tarta jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, na efekty swoich przygotowań też nie trzeba długo czekać. Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut… i gotowe.
Przygotowując tartę do pomocy zaprosiłam swoje córki – były bardzo zadowolone, a obiad przygotowany samodzielnie dużo  lepiej smakuje. Smacznego!

Tarta z brokułamiSkładniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 brokuł (albo 2 mniejsze)
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 jajka i 2 białka (albo 4 jajka)
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tarta z brokułami

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę do tart posmaruj masłem i wyłóż na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.

Ciasto francuskie

W garnku zagotuj osoloną wodę, brokuł opłucz i podzielić na różyczki, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsącz, przełóż do foremki z ciastem francuskim.

Brokuł

Jajka zmiksuj, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszaj. Sosem zalej brokuły i posyp pozostałym serem.

Sos śmietanowy

Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.

Tarta brokułowa

29 komentarzy

  1. Uwielbiam brokuły!

  2. Uwielbiam brokuły!

  3. Ciekawy pomysł i może nawet jutro to zrobię , bo mam dwa brokuł i żadnego pomysłu

  4. Ciekawy pomysł i może nawet jutro to zrobię , bo mam dwa brokuł i żadnego pomysłu

  5. Właśnie zrobiłam tartę na śniadanie. Jest pyszna!!! Banalnie łatwy przepis, super pomysł na spód z ciasta francuskiego- danie można przygotować w dosłownie chwilkę. Domownicy i goście zachwyceni.

  6. Właśnie zrobiłam tartę na śniadanie. Jest pyszna!!! Banalnie łatwy przepis, super pomysł na spód z ciasta francuskiego- danie można przygotować w dosłownie chwilkę. Domownicy i goście zachwyceni.

  7. świadekzprzypadku

    Przetestowałem – quiche zrobiło furorę.

  8. świadekzprzypadku

    Przetestowałem – quiche zrobiło furorę.

  9. Przepraszam, ja początkujaca… nagrzany piekarnik czyli powiedzmy 180 stopni?

  10. Basiaa, piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C

  11. Przepraszam, ja początkujaca… nagrzany piekarnik czyli powiedzmy 180 stopni?

  12. najsmaczniejsze.pl

    Basiaa, piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C

  13. Dziekuję:))))

  14. Dziekuję:))))

  15. Wprowadzenie: “Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut… i gotowe.”
    Następnie: “Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.”
    10 minut to spora różnica, proszę więc o korektę i sprecyzowanie czasu, bo moja już siedzi w piekarniku i muszę wypatrywać efektów przed szybą :)!

  16. Szymon, zależy od piekarnika – od 30 do 40 minut :)

  17. Wprowadzenie: “Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut… i gotowe.”
    Następnie: “Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.”
    10 minut to spora różnica, proszę więc o korektę i sprecyzowanie czasu, bo moja już siedzi w piekarniku i muszę wypatrywać efektów przed szybą :)!

  18. najsmaczniejsze.pl

    Szymon, zależy od piekarnika – od 30 do 40 minut :)

  19. Czy można upiec ją w formie silikonowej ??

  20. Czy można upiec ją w formie silikonowej ??

  21. Najsmaczniejsze

    Asia, tak, może to być forma silikonowa

  22. Najsmaczniejsze

    Asia, tak, może to być forma silikonowa

  23. Zrobiłem tę tartę, wyszła ogólnie dobrze, tylko spód się chyba w ogóle nie upiekł pod składnikami… Brzegi idealnie, jak na zdjęciach. Co zrobić, żeby spód też był chrupiący, nie jak z gumy?

  24. Mam to samo pytanie. Nawet jak podpieklam najpierw ciasto a później wylalam sos to i tak ciasto bylo miekkie i zakalcowate. Mimo ze do sosu dodadalam trochę mąki. To sos zaczął się scinac po dłuższym czasie i ciasto zdążyło juz namieknac.

  25. @Paweł: ciasto trzeba najpierw samo nieco podpiec – żeby nie urosło polecam położyć nań folię aluminiową i czymś obciążyć, np. jabłkami [zyskujesz wówczas podwójnie, bo masz od razu pyszne, pieczone jabłuszka na deser]. Jeśli chcesz, by ciasto miało ładny, złotawy kolor, posmaruj samo ciasto jajkiem :)

  26. @Paweł: ciasto trzeba najpierw samo nieco podpiec – żeby nie urosło polecam położyć nań folię aluminiową i czymś obciążyć, np. jabłkami [zyskujesz wówczas podwójnie, bo masz od razu pyszne, pieczone jabłuszka na deser]. Jeśli chcesz, by ciasto miało ładny, złotawy kolor, posmaruj samo ciasto jajkiem :)

  27. Jaki rozmiar ma dana forma na tartę?

  28. Jaki rozmiar ma dana forma na tartę?

  29. bardzo dobra choc zapomnialam o gałce. ja nie podpiekalam najpierw ciasta i wyszło okey wiec moze to kwestia piekarnika

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*