Oponki z twarogiem

Oponki

Oponki z twarogiem to smak dzieciństwa, są pyszne – kto nie lubił wyjadać tych małych kuleczek?. Pamiętam jak mama robiła te pączki z dziurką zwane oponkami. Zawsze z siostrą wyjadałyśmy malutkie pączuszki – tak jak teraz robią to moje córeczki. Smacznego!

Oponki z twarożkiemSkładniki:

  • 400 g mąki
  • 220 g twarogu (zawartość opakowania 250 g – po zważeniu okazało się, że ma 220 g)
  • 120 ml mleka (8 łyżek)
  • 100 g cukru (8 łyżek)
  • 100 ml oleju (8 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Oponki z twarogiem

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wsyp do miski, następnie dodaj cukier, mleko, olej, jajko oraz pokruszony twaróg (np. półtłusty). Zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto na oponki

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie wytnij z niego duże kółka, a w środku każdego dużego kółka wytnij małe kółko (np. kieliszkiem). Oponki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Oponki

Usmażone oponki odkładaj na ręczniku papierowym, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Pączki z dziurką

8 komentarzy

  1. To jest to co kojarzy mi się z karnawałem :D Jeszcze nigdy sama nie robiłam oponek, ale Twoje wyglądają super! cynamon.blogujaca.pl zapraszam :)

  2. Jakie śliczne te oponki! Wieki ich nie jadłam..
    Wpadnę do Ciebie na jedną :)

  3. To jest to co kojarzy mi się z karnawałem :D Jeszcze nigdy sama nie robiłam oponek, ale Twoje wyglądają super! cynamon.blogujaca.pl zapraszam :)

  4. Jakie śliczne te oponki! Wieki ich nie jadłam..
    Wpadnę do Ciebie na jedną :)

  5. Uwielbiam oponki :) Są takie pyszne, mięciutkie ;)

  6. Gotuj z Cukiereczkiem

    Uwielbiam oponki :) Są takie pyszne, mięciutkie ;)

  7. zrobiłam, zjadłam i poległam….. Coś pysznego, dokładnie smak dzieciństwa !!!

  8. zrobiłam, zjadłam i poległam….. Coś pysznego, dokładnie smak dzieciństwa !!!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*