Oponki z twarogiem to smak dzieciństwa, są pyszne – kto nie lubił wyjadać tych małych kuleczek?. Pamiętam jak mama robiła te pączki z dziurką zwane oponkami. Zawsze z siostrą wyjadałyśmy malutkie pączuszki – tak jak teraz robią to moje córeczki. Smacznego!
- 400 g mąki
- 220 g twarogu (zawartość opakowania 250 g – po zważeniu okazało się, że ma 220 g)
- 120 ml mleka (8 łyżek)
- 100 g cukru (8 łyżek)
- 100 ml oleju (8 łyżek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wsyp do miski, następnie dodaj cukier, mleko, olej, jajko oraz pokruszony twaróg (np. półtłusty). Zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie wytnij z niego duże kółka, a w środku każdego dużego kółka wytnij małe kółko (np. kieliszkiem). Oponki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone oponki odkładaj na ręczniku papierowym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
To jest to co kojarzy mi się z karnawałem :D Jeszcze nigdy sama nie robiłam oponek, ale Twoje wyglądają super! cynamon.blogujaca.pl zapraszam :)
Jakie śliczne te oponki! Wieki ich nie jadłam..
Wpadnę do Ciebie na jedną :)
To jest to co kojarzy mi się z karnawałem :D Jeszcze nigdy sama nie robiłam oponek, ale Twoje wyglądają super! cynamon.blogujaca.pl zapraszam :)
Jakie śliczne te oponki! Wieki ich nie jadłam..
Wpadnę do Ciebie na jedną :)
Uwielbiam oponki :) Są takie pyszne, mięciutkie ;)
Uwielbiam oponki :) Są takie pyszne, mięciutkie ;)
zrobiłam, zjadłam i poległam….. Coś pysznego, dokładnie smak dzieciństwa !!!
zrobiłam, zjadłam i poległam….. Coś pysznego, dokładnie smak dzieciństwa !!!