Danie idealne na rodzinny obiad, które zachwyci każdego – małego i dużego domownika. Pieczeń wyszła krucha i delikatna, polecam ją jako główne danie na świąteczny stół.
Do farszu dodałam suszonych prawdziwków, które zbierała moja mama. Są bardzo aromatyczne… tak jak cała piecze. Polecam!
- 1 kg szynki wieprzowej
- 30 g suszonych grzybów (prawdziwki)
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, pieprzu cayenne, soli
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej, czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Przygotuj mieszankę przypraw. Suszone grzyby zalej gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstaw. W tym czasie obierz cebulę i posiekaj w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Grzyby wyjmij z wody i pokrój je w kostkę (wody nie wylewaj). Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szynkę opłucz i osusz, delikatnie rozkrój, tak, aby powstał płat mięsa, oprósz przygotowaną mieszanką przypraw, na środku ułóż farsz i delikatnie zwiń roladę. Szynkę zwiąż grubą nicią, posmaruj pozostałą oliwą i oprósz resztą przypraw. Przełóż do naczynia i odstaw na 2-3 godziny do lodówki (albo na całą noc).
Następnie szynkę umieść w rękawie do pieczenia, wlej wodę, w której były moczone grzyby i zwiąż rękaw. Ułóż w naczyniu.
Szynkę piecz około 2 godziny (w zależności od wielkości i grubości szynki) w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C.
Mam też świetny przepis na szynkę pieczoną, która jest delikatna i krucha. Polecam.
Wspaniała pieczeń. Bardzo smacznie sie prezentuje.
Wspaniała pieczeń. Bardzo smacznie sie prezentuje.