Pieczeń nadziewana grzybami

Pieczeń faszerowana grzybami

Danie idealne na rodzinny obiad, które zachwyci każdego – małego i dużego domownika. Pieczeń wyszła krucha i delikatna, polecam ją jako główne danie na świąteczny stół.
Do farszu dodałam suszonych prawdziwków, które zbierała moja mama. Są bardzo aromatyczne… tak jak cała piecze. Polecam!

Szynka pieczonaSkładniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 30 g suszonych grzybów (prawdziwki)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, pieprzu cayenne, soli
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej, czosnku granulowanego

Pieczeń nadziewana grzybami

Przygotowanie:
Przygotuj mieszankę przypraw. Suszone grzyby zalej gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstaw. W tym czasie obierz cebulę i posiekaj w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Grzyby wyjmij z wody i pokrój je w kostkę (wody nie wylewaj). Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Grzyby, cebula

Szynkę opłucz i osusz, delikatnie rozkrój, tak, aby powstał płat mięsa, oprósz przygotowaną mieszanką przypraw, na środku ułóż farsz i delikatnie zwiń roladę. Szynkę zwiąż grubą nicią, posmaruj pozostałą oliwą i oprósz resztą przypraw. Przełóż do naczynia i odstaw na 2-3 godziny do lodówki (albo na całą noc).

Pieczeń z grzybami

Następnie szynkę umieść w rękawie do pieczenia, wlej wodę, w której były moczone grzyby i zwiąż rękaw. Ułóż w naczyniu.
Szynkę piecz około 2 godziny (w zależności od wielkości i grubości szynki) w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C.

Pieczeń Świąteczna

Mam też świetny przepis na szynkę pieczoną, która jest delikatna i krucha. Polecam.

2 komentarze

  1. Wspaniała pieczeń. Bardzo smacznie sie prezentuje.

  2. Wspaniała pieczeń. Bardzo smacznie sie prezentuje.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*