Szczerze mówiąc, gdy dodawałam kolejne składniki pomyślałam sobie, że to nie mój smak. Na dodatek ten banan połączony z rodzynkami. Całe szczęście zostałam tak nauczona, że zanim powiem nie lubię, to skosztuję. Chociaż odrobinkę, ale zjem. Powiem Wam, że to świetna zasada – sos okazał się wyśmienity, delikatnie słodki i lekko pikantny. Banany rozpływały się, rodzynki ładnie się wkomponowały i do tego chrupkie migdały.
Sos Bombay curry to kolejny przepis, który przygotowałam na warsztatach kulinarnych BBQ.
Składniki:
– 200g majonezu
– 1 banan
– 40 g rodzynek sułtańskich
– 30 g płatków migdałów
– ? łyżki miodu
– 1-2 łyżki pasty curry (można zastąpić przyprawą curry wymieszaną ze szczyptą chili albo innej ostrej przyprawy)
– sól
– 70 ml wrzątku
Przygotowanie:
Rodzynki wrzucić do garnuszka i zalać wrzątkiem. Chwilę gotować. Dodać część pasty curry i miód. Dokładnie wymieszać.
Majonez przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, rodzynki oraz 4-5 łyżek płynu z gotujących się rodzynek. Dodać migdały oraz obrane i pokrojone w plasterki banany. Delikatnie wymieszać.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody z gotujących się rodzynek. Wymieszać. Ewentualnie doprawić pozostałym curry (albo sproszkowanym curry, dzięki któremu sos nabierze bardziej żółtego koloru) aż do uzyskania odpowiedniego smaku.
A tu znajdziecie sos barbecue BBQ, idealnie pasuje do mięs z grilla.
zapiszę sobie ten przepis, tak na wszelki wypadek ….bo chopc jak patrzę na składniki to mnie nie przekonuje majonez, banan i rodzynki to moze okaże sie, ze sie w nim zakocham:)
Jolu, ja miałam dokładnie to samo – nie mogłam wyobrazić sobie smaku :)
zapiszę sobie ten przepis, tak na wszelki wypadek ….bo chopc jak patrzę na składniki to mnie nie przekonuje majonez, banan i rodzynki to moze okaże sie, ze sie w nim zakocham:)
Jolu, ja miałam dokładnie to samo – nie mogłam wyobrazić sobie smaku :)
hmm, ciekawe składniki, jestem ciekawa smaku :)
hmm, ciekawe składniki, jestem ciekawa smaku :)