Naleśniki piwne z wędzoną makrelą

Naszła mnie ochota na naleśniki, ale nie takie standardowe. Chciałam wypróbować coś nowego. Poszperałam tu i tam no i wyszło co przedstawiam :)

Naleśniki piwne z wędzoną makrelą

Składniki:
Naleśniki:
– 300 g mąki
– 2 jajka
– 225 ml mleka
– 250 ml piwa
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 1 duża makrela
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1 jajko
– bułka tarta
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki z podanych składników. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka lub piwa. Pierwszy naleśnik usmażyć na odrobinie oleju.
Przygotować farsz.
Z makreli usunąć skórę i oczyścić z ości. Cebulę obrać, drobniutko pokroić i zeszklić na rumiano, dodać do makreli razem z jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, rozgnieść makrelę na w miarę gładką masę. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w zgrabne krokiety.
Powstałe krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej i obsmażyć.

Do farszu można dodać zieloną pietruszkę, a obsmażone krokiety, aby nabrały jednakowej temperatury, można wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 15 minut.

Z podanych składników wychodzi 12 naleśników.

Kiedyś nie lubiłam przygotowywać naleśników, jeść owszem :) ale z czasem nabrałam wprawy w szybkim przygotowywaniu placuszków. W trakcie eksperymentów wyszły mi pyszne Naleśniki z mięsem i warzywami, a także Naleśniki z tuńczykiem.

4 komentarze

  1. Bez dwóch zdań bardzo oryginalny przepis, a i naleśniki wyglądają niczego sobie. Pozdrawiam!

  2. Bez dwóch zdań bardzo oryginalny przepis, a i naleśniki wyglądają niczego sobie. Pozdrawiam!

  3. przepis fajny, ale chyba średnio pasuje do kategorii dieta młodej mamy

  4. przepis fajny, ale chyba średnio pasuje do kategorii dieta młodej mamy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*