Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe, smaczne, lekki i puszyste, to przepis na udany poniedziałek :) Naleśniki z dynią polecam na słodko, z serkiem albo ulubiona konfiturą, albo jak wolicie wytrawnie. Tak naprawdę, nie ma znaczenia, jaki składnik dodacie do tych naleśników, bo zawsze będzie pysznie. Smacznego!

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Składniki:

  • 280 g puree z dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji)
  • 350 ml mleka 3,2 % (około 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki z dynią

Przygotowanie:

Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól i mleko, następnie zmiksuj. Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki dyniowe podawaj według swojego uznania – na słodko albo wytrawnie.

Dyniowe naleśniki

  • Justyna

    Nic z tego nie wyszło, ciasto było klejące i rozpadało się. Na pewno miałam złe proporcje. Sobotnie śniadanie nie wypaliło.