Ciasto orzechowe z jabłkami

Tort orzechowy z musem jabłkowym

Kilka dni temu upiekłam mój pierwszy biszkopt orzechowy, z którego przygotowałam tort orzechowy z musem jabłkowym. Powiem Wam szczerze, że miałam obawy, czy się uda, czy nie będzie zbyt zbity, albo, co gorsza – wyjdzie zakalec. Co się okazało, moje obawy były niepotrzebne, bo biszkopt wyszedł pulchny i leciutki.

Biszkopt, to dopiero połowa sukcesu, teraz trzeba przygotować tort (ciasto). To zadanie, które muszę, a właściwie to nie muszę, tylko chcę :) wykonać wspólnie z Kasią z Wypieki z pasją, z którą postanowiłyśmy upiec wspólnie „coś słodkiego” z dodatkiem jabłek w postaci musu jabłkowego i dużą ilością orzechów. Przepis na tort orzechowy z musem jabłkowym złagodziłam masą śmietankową i karmelizowanymi orzeszkami, natomiast Kasia proponuje ciasto z konfiturą śliwkową i z orzechami polanymi karmelem. Smacznego!

Tort orzechowy z musem jabłkowym

Tort orzechowy z musem jabłkowym

Składniki (tort o średnicy 20-22 cm):
Biszkopt orzechowy:

  • dwa grube blaty biszkoptu o średnicy 20-22 cm

Masa jabłkowa:

  • 3 duże jabłka, np. antonówek (ok. 400 g)
  • 4 łyżki cukru brązowego (do smaku)
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • ulubione przyprawy (dałam cynamon, goździk, kardamon)

Masa śmietankowa:

  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny

Oraz:

  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru brązowego

Ciasto orzechowe z jabłkami

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt (przepis na biszkopt orzechowy). Należy go ostudzić i przeciąć na dwa blaty (albo trzy). Orzechy laskowe rozdrobnij, przełóż je na patelnię dodaj brązowy cukier i wymieszaj. Orzechy podprażaj na suchej patelni przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i obtoczy orzeszki.

Masa jabłkowa: Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Zawartość miseczki przełóż na patelnie. Jabłka podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie przestudź.

Przygotowanie ciasta

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania śmietanki wlej do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Formę na blaszkę wyłóż folią spożywczą, włóż jeden blat, następnie przełóż przestudzoną masę jabłkową i delikatnie wyrównaj. Na jabłka przełóż połowę masy śmietankowej, wyrównaj i przykryj drugim blatem. Przełóż pozostałą masę śmietankową, wyrównaj i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
Gdy masa śmietankowa stężeje, ciasto wyjmij z formy i ułóż na talerzu. Udekoruj uprażonymi orzechami laskowymi.

Tort orzechowy

 

36 komentarzy

  1. Pięknie wygląd. Uwielbiam takie połączenia.

  2. O mamuniu, jak on pięknie wygląda! Nie mogę się napatrzeć :)

  3. BArdzo apetyczny torcik :)

  4. Przepiękny torcik, wygląda na pyszny:)

  5. Wygląda tak wspaniale, że będę musiała go spróbować w najbliższym czasie!

  6. Pięknie wygląd. Uwielbiam takie połączenia.

  7. Wspaniale się prezentuje!

  8. Czy do jabłek konieczny jest cukier brązowy. Wyprawa po niego do sklepu w moim przypadku – to połowa dnia. Czy użycie białego cukru ma wpływ na smak jabłek? Może pytanie naiwne, ale jak wiesz „raczkuję” w wypiekach. Pozdrawiam.

  9. Inspirowane Smakiem

    O mamuniu, jak on pięknie wygląda! Nie mogę się napatrzeć :)

  10. BArdzo apetyczny torcik :)

  11. Przepiękny torcik, wygląda na pyszny:)

  12. Wygląda tak wspaniale, że będę musiała go spróbować w najbliższym czasie!

  13. Cudowny :)

  14. Czy do jabłek konieczny jest cukier brązowy. Wyprawa po niego do sklepu w moim przypadku – to połowa dnia. Czy użycie białego cukru ma wpływ na smak jabłek? Może pytanie naiwne, ale jak wiesz „raczkuję” w wypiekach. Pozdrawiam.

  15. Wygląda bosko! Aż szkoda go jeść:)

  16. Elunia, pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu autorki ;)
    Jak mniemam, używając cukru jasnego zabraknie delikatnie karmelowego/podpalonego smaku, natomiast sam efekt uzyskasz podobny.
    Pozdrawiam :)

  17. Wygląda bosko! Aż szkoda go jeść:)

  18. Elunia, pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu autorki ;)
    Jak mniemam, używając cukru jasnego zabraknie delikatnie karmelowego/podpalonego smaku, natomiast sam efekt uzyskasz podobny.
    Pozdrawiam :)

  19. Bardzo dziękuję milk_chocolates za podpowiedź, a może wystarczy /tak powiada moja koleżanka/ ten biały cukier trochę podprażyć na patelni. Co o tym myślisz? Pozdrawiam.

  20. Bardzo dziękuję milk_chocolates za podpowiedź, a może wystarczy /tak powiada moja koleżanka/ ten biały cukier trochę podprażyć na patelni. Co o tym myślisz? Pozdrawiam.

  21. Dziękuję Wam za miłe słowa, ciasto jest pięknie wygląda, na dodatek jest bardzo smaczne. Polecam je na różne okazje.
    Milk_chocolate84, dziękuję za podpowiedź :)
    Elunia, możesz spokojnie dodać zwykły biały cukier w trakcie podprażania orzeszków, będą również słodkie i lekko chrupiące.

  22. Dziękuję bardzo, zrobię tak – na przyjęcie niedzielne. Pozdrawiam

  23. Dziękuję Wam za miłe słowa, ciasto jest pięknie wygląda, na dodatek jest bardzo smaczne. Polecam je na różne okazje.
    Milk_chocolate84, dziękuję za podpowiedź :)
    Elunia, możesz spokojnie dodać zwykły biały cukier w trakcie podprażania orzeszków, będą również słodkie i lekko chrupiące.

  24. Dziękuję bardzo, zrobię tak – na przyjęcie niedzielne. Pozdrawiam

  25. Wygląda świetnie i bardzo chętnie bym go spróbowała :)

  26. Wygląda świetnie i bardzo chętnie bym go spróbowała :)

  27. witam a czy do tej masy jablkowej nie trzeba dodawac galaretki??? ta masa lablkowa sie nie rozplynie??

  28. Magdalena, w masie jabłkowej nie ma ani galaretki, ani żelatyny. Masa wyszła bardzo gęsta. Jeśli Twoja masa wyjdzie zbyt rzadka, możesz dodać np. odrobinę galaretki cytrynowej, albo żelatynę.

  29. witam a czy do tej masy jablkowej nie trzeba dodawac galaretki??? ta masa lablkowa sie nie rozplynie??

  30. najsmaczniejsze.pl

    Magdalena, w masie jabłkowej nie ma ani galaretki, ani żelatyny. Masa wyszła bardzo gęsta. Jeśli Twoja masa wyjdzie zbyt rzadka, możesz dodać np. odrobinę galaretki cytrynowej, albo żelatynę.

  31. Witam :) Torcik bardzo podobny do mojego tzn przepis, tylko, że ja zamiast śmietanki kremówki robię masę budyniową i czasami jak nie mam orzechów laskowych to daję włoskie. Też jest pyszny. Jabłka robią swoje ;)

  32. Czy mogłabyś podać proporcje na większą tortownicę?

  33. A orzechy laskowe prażone (kupione) mogą być do dekoracji? Tylko takie wiedziałam w sklepach. Jeśli tak to trzeba je dodatkowo prażyć przed nałożeniem na torcik? Do blatów mogę dać włoskie?

  34. Z orzechami włoskimi nie powinno być problemu, a laskowe kupne też mogą być, ale spróbowałabym ich, czy mają ciekawy posmak prażonych orzechów :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*