Kilka dni temu upiekłam mój pierwszy biszkopt orzechowy, z którego przygotowałam tort orzechowy z musem jabłkowym. Powiem Wam szczerze, że miałam obawy, czy się uda, czy nie będzie zbyt zbity, albo, co gorsza – wyjdzie zakalec. Co się okazało, moje obawy były niepotrzebne, bo biszkopt wyszedł pulchny i leciutki.
Biszkopt, to dopiero połowa sukcesu, teraz trzeba przygotować tort (ciasto). To zadanie, które muszę, a właściwie to nie muszę, tylko chcę :) wykonać wspólnie z Kasią z Wypieki z pasją, z którą postanowiłyśmy upiec wspólnie „coś słodkiego” z dodatkiem jabłek w postaci musu jabłkowego i dużą ilością orzechów. Przepis na tort orzechowy z musem jabłkowym złagodziłam masą śmietankową i karmelizowanymi orzeszkami, natomiast Kasia proponuje ciasto z konfiturą śliwkową i z orzechami polanymi karmelem. Smacznego!
Tort orzechowy z musem jabłkowym
Składniki (tort o średnicy 20-22 cm):
Biszkopt orzechowy:
- dwa grube blaty biszkoptu o średnicy 20-22 cm
Masa jabłkowa:
- 3 duże jabłka, np. antonówek (ok. 400 g)
- 4 łyżki cukru brązowego (do smaku)
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- ulubione przyprawy (dałam cynamon, goździk, kardamon)
Masa śmietankowa:
- 350 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
Oraz:
- 4 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt (przepis na biszkopt orzechowy). Należy go ostudzić i przeciąć na dwa blaty (albo trzy). Orzechy laskowe rozdrobnij, przełóż je na patelnię dodaj brązowy cukier i wymieszaj. Orzechy podprażaj na suchej patelni przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i obtoczy orzeszki.
Masa jabłkowa: Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Zawartość miseczki przełóż na patelnie. Jabłka podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie przestudź.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania śmietanki wlej do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Formę na blaszkę wyłóż folią spożywczą, włóż jeden blat, następnie przełóż przestudzoną masę jabłkową i delikatnie wyrównaj. Na jabłka przełóż połowę masy śmietankowej, wyrównaj i przykryj drugim blatem. Przełóż pozostałą masę śmietankową, wyrównaj i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
Gdy masa śmietankowa stężeje, ciasto wyjmij z formy i ułóż na talerzu. Udekoruj uprażonymi orzechami laskowymi.
Pięknie wygląd. Uwielbiam takie połączenia.
Wspaniale się prezentuje!
O mamuniu, jak on pięknie wygląda! Nie mogę się napatrzeć :)
BArdzo apetyczny torcik :)
Przepiękny torcik, wygląda na pyszny:)
Wygląda tak wspaniale, że będę musiała go spróbować w najbliższym czasie!
Pięknie wygląd. Uwielbiam takie połączenia.
Wspaniale się prezentuje!
Cudowny :)
Czy do jabłek konieczny jest cukier brązowy. Wyprawa po niego do sklepu w moim przypadku – to połowa dnia. Czy użycie białego cukru ma wpływ na smak jabłek? Może pytanie naiwne, ale jak wiesz „raczkuję” w wypiekach. Pozdrawiam.
O mamuniu, jak on pięknie wygląda! Nie mogę się napatrzeć :)
BArdzo apetyczny torcik :)
Przepiękny torcik, wygląda na pyszny:)
Wygląda tak wspaniale, że będę musiała go spróbować w najbliższym czasie!
Cudowny :)
Czy do jabłek konieczny jest cukier brązowy. Wyprawa po niego do sklepu w moim przypadku – to połowa dnia. Czy użycie białego cukru ma wpływ na smak jabłek? Może pytanie naiwne, ale jak wiesz „raczkuję” w wypiekach. Pozdrawiam.
Wygląda bosko! Aż szkoda go jeść:)
Elunia, pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu autorki ;)
Jak mniemam, używając cukru jasnego zabraknie delikatnie karmelowego/podpalonego smaku, natomiast sam efekt uzyskasz podobny.
Pozdrawiam :)
Wygląda bosko! Aż szkoda go jeść:)
Elunia, pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu autorki ;)
Jak mniemam, używając cukru jasnego zabraknie delikatnie karmelowego/podpalonego smaku, natomiast sam efekt uzyskasz podobny.
Pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję milk_chocolates za podpowiedź, a może wystarczy /tak powiada moja koleżanka/ ten biały cukier trochę podprażyć na patelni. Co o tym myślisz? Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję milk_chocolates za podpowiedź, a może wystarczy /tak powiada moja koleżanka/ ten biały cukier trochę podprażyć na patelni. Co o tym myślisz? Pozdrawiam.
Dziękuję Wam za miłe słowa, ciasto jest pięknie wygląda, na dodatek jest bardzo smaczne. Polecam je na różne okazje.
Milk_chocolate84, dziękuję za podpowiedź :)
Elunia, możesz spokojnie dodać zwykły biały cukier w trakcie podprażania orzeszków, będą również słodkie i lekko chrupiące.
Dziękuję bardzo, zrobię tak – na przyjęcie niedzielne. Pozdrawiam
Dziękuję Wam za miłe słowa, ciasto jest pięknie wygląda, na dodatek jest bardzo smaczne. Polecam je na różne okazje.
Milk_chocolate84, dziękuję za podpowiedź :)
Elunia, możesz spokojnie dodać zwykły biały cukier w trakcie podprażania orzeszków, będą również słodkie i lekko chrupiące.
Dziękuję bardzo, zrobię tak – na przyjęcie niedzielne. Pozdrawiam
Wygląda świetnie i bardzo chętnie bym go spróbowała :)
Wygląda świetnie i bardzo chętnie bym go spróbowała :)
witam a czy do tej masy jablkowej nie trzeba dodawac galaretki??? ta masa lablkowa sie nie rozplynie??
Magdalena, w masie jabłkowej nie ma ani galaretki, ani żelatyny. Masa wyszła bardzo gęsta. Jeśli Twoja masa wyjdzie zbyt rzadka, możesz dodać np. odrobinę galaretki cytrynowej, albo żelatynę.
witam a czy do tej masy jablkowej nie trzeba dodawac galaretki??? ta masa lablkowa sie nie rozplynie??
Magdalena, w masie jabłkowej nie ma ani galaretki, ani żelatyny. Masa wyszła bardzo gęsta. Jeśli Twoja masa wyjdzie zbyt rzadka, możesz dodać np. odrobinę galaretki cytrynowej, albo żelatynę.
Witam :) Torcik bardzo podobny do mojego tzn przepis, tylko, że ja zamiast śmietanki kremówki robię masę budyniową i czasami jak nie mam orzechów laskowych to daję włoskie. Też jest pyszny. Jabłka robią swoje ;)
Czy mogłabyś podać proporcje na większą tortownicę?
A orzechy laskowe prażone (kupione) mogą być do dekoracji? Tylko takie wiedziałam w sklepach. Jeśli tak to trzeba je dodatkowo prażyć przed nałożeniem na torcik? Do blatów mogę dać włoskie?
Z orzechami włoskimi nie powinno być problemu, a laskowe kupne też mogą być, ale spróbowałabym ich, czy mają ciekawy posmak prażonych orzechów :)