Bardzo lubię takie ekspresowe ciasteczka francuskie z wiśnią, tak zwane awaryjne przekąski :) Polecam również inne owoce, np wiśnie kandyzowane, ananasa czy jabłka. Ciastka przygotowuje się w kilka minut, a czas wypiekania to zazwyczaj nie więcej niż 15 minut. W między czasie można zaprosić sąsiadkę, zaparzyć kawę i delektować się świeżo upieczonymi ciasteczkami francuskimi. Takie ciasteczka to świetny przepis na Walentynki albo propozycja na Dzień Babci i Dziadka. Polecam.
Ciasteczka francuskie z wiśnią
Składniki (15 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego
- kwaśny dżem – może być wiśniowy, albo z czarnej porzeczki (najlepszy jest domowy)
- wiśnie kandyzowane
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na każdym kwadracie zrób kleksa z dżemu, a następnie wszystkie cztery rogi złącz i lekko przyciśnij na środku ciasteczka. Na każdym ciasteczku umieść po jednej kandyzowanej wiśni.
Tak przygotowanie ciasteczka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15-17 minut (do zarumienienia się ciasteczek).
Gdzie kupujesz ciasto francuskie?
świetne, pyszne, ach!
Wiosenko, najczęściej w Lidl’u, ale w innych sklepach też kupowałam – teraz mam zamiar zrobić swoje :)
Aha, bo ja kupuję w Biedronce ale chyba też przerzucę się na Lidla:) Dzięki za odp.
Wiosenko, w B. też kupuję, ale ciężko je rozwinąć, rwą się – też tak masz? Te z Lidla są dużo lepsze (czasami kupuję w Tesco – też są ok).
Gdzie kupujesz ciasto francuskie?
świetne, pyszne, ach!
Wiosenko, najczęściej w Lidl’u, ale w innych sklepach też kupowałam – teraz mam zamiar zrobić swoje :)
Aha, bo ja kupuję w Biedronce ale chyba też przerzucę się na Lidla:) Dzięki za odp.
Wiosenko, w B. też kupuję, ale ciężko je rozwinąć, rwą się – też tak masz? Te z Lidla są dużo lepsze (czasami kupuję w Tesco – też są ok).
Wydaje mi się, że ciasto z Biedronki jest jednak gorsze. I nie wygląda tak ładnie po upieczeniu:)
Wydaje mi się, że ciasto z Biedronki jest jednak gorsze. I nie wygląda tak ładnie po upieczeniu:)