Pięknie pachnie, jest pyszna, a zapieczone na wierzchu słupki migdałowe przyjemnie chrupią. Babkę robi się bardzo szybko, wystarczy 20 minut i babka jest gotowa do upieczenia. Ciasto można upiec w foremce z kominkiem albo w formie do keksów. Babkę migdałową polecam na różne okazje. Smacznego!
- 150 g mąki
- 70 g mielonych migdałów
- 300 g cukru
- 180 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 30 g migdałów (np. słupki) do posypania
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i chwilę miksuj (do połączenia składników).
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Masę przełóż do formy do pieczenia babek o średnicy 20 cm (posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką). Na wierzchu posyp rozdrobnionymi migdałami.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z formy ciasto przestudź.
Takie ciasto kojarzy mi się z wakacjami na Mazurach:)
Takie ciasto kojarzy mi się z wakacjami na Mazurach:)
Wygląda po prostu doskonale :)
Wygląda po prostu doskonale :)
Bardzo apetycznie się prezentuje. Aż nabrałam ochoty na takie ciacho :)
Bardzo apetycznie się prezentuje. Aż nabrałam ochoty na takie ciacho :)