Jak powstały tartaletki czekoladowe z bezą? Przez zachcianki ;) Miałam ochotę na ciasto z bezą. Po świątecznych makowcach i piernikach naszła mnie ochota na coś z czekolada, albo najlepiej gdyby to była tarta z kremem, której dawno nie robiłam. Czas mijał, a ja nadal nie mogłam się zdecydować… jeszcze chwilka zastanowienia i oto w mojej głowie narodził się plan połączenia trzech ciast w jeden wypiek – a właściwie w sześć, bo zamiast tarty zrobiłam tartaletki. Tak jak wymyśliłam, tak też zrobiłam.
Tartaletki wyszły pyszne, kremowe i słodkie – co bardzo lubię. Smak orzechów włoskich idealnie połączył się ze smakiem czekolady. Ciastka najlepiej podawać jeszcze letnie, gdy krem czekoladowy jest jeszcze mokry. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki krupczatka
- 60 g cukru pudru (można zmniejszyć do 50 g)
- 6 g kakao (1 łyżka)
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%
- 70 g miękkiego masła
- 70 g cukru (można zmniejszyć do 50 g)
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 70 g mielonych orzechów włoskich
Beza:
- 2 białek
- 80 g cukru
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i kakao, schłodzone i pokrojone w kosteczkę masło oraz jedno jajko. Zagnieć jednolite ciasto, następnie owiń folią spożywczą. Ciasto włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podziel na sześć równych kulek, każdą z nich rozwałkuj i przełóż do foremki na tartaletki (posmarowanej masłem i oprószonej delikatnie mąką krupczatką), dociśnij brzegi i nakłuj widelcem.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż je na przykład ziarnami fasoli. Tartaletki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Masa czekoladowa: W trakcie pieczenia tartaletek, na średnim ogniu rozpuść czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj i przestudź.
W misce zmiksuj miękkie masło z cukrem na jednolitą gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując do połączenia składników. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj masę.
Powstała czekoladową masę przełóż do upieczonych tartaletek i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Beza: Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna przełóż ją na zapieczoną masę czekoladową i wstaw na około 8-10 minut do piekarnika – beza powinna się ładnie zarumienić.
Tartaletki podawaj jeszcze letnie (ale niegorące). Smacznego!
O mniam, wyglądają wspaniale!
Małe i śliczne no i z pewnością pyszne. :)
Piękne- w dodatku z moją ulubioną bezą:)
O mniam, wyglądają wspaniale!
Małe i śliczne no i z pewnością pyszne. :)
Piękne- w dodatku z moją ulubioną bezą:)
Wspaniałe, właśnie takie jak lubię:)
Obłędne! Uwielbiam takie ciacha :)
Wspaniałe, właśnie takie jak lubię:)
Obłędne! Uwielbiam takie ciacha :)
Świetne! Akurat dzisiaj myślałam o jakimś fajnym przepisie na tartę czekoladową. A tu – pychota!
Świetne! Akurat dzisiaj myślałam o jakimś fajnym przepisie na tartę czekoladową. A tu – pychota!
a na ile tartaletek starcza ciasta ?
a na ile tartaletek starcza ciasta ?
Klaudia, z tych składników wyjdzie 6 tartaletek, albo jedna duża tarta.
Klaudia, z tych składników wyjdzie 6 tartaletek, albo jedna duża tarta.
pychotka zaraz sie zabieram za robienie tego cudeńka :) pozdrawiam:) ciapane.blog.pl
pychotka zaraz sie zabieram za robienie tego cudeńka :) pozdrawiam:) ciapane.blog.pl