Muffiny pająki

Muffiny pająki

W weekend po moim mieszkaniu rozeszły się takie oto pająki, na szczęści okazały się bardzo przyjazne dla otoczenia i można było się do nich zbliżyć, a co najważniejsze… nie uciekały i były bardzo pyszne. Babeczki są bardzo delikatne, czekoladowe (tak, przez jakiś czas miało nie być czekolady – nie udało się) i zabawne.
Ozdabiając babeczki myślałam, że dzieci nie będą chciały nawet na nie spojrzeć. Było wręcz odwrotnie. Bardzo szybko uporały się z ich łapkami wyrywając je i zjadając. Polecam.

Babeczki Halloween

Składniki:
Muffiny:

  • 90 g maki
  • 80 g cukru
  • 70 masła
  • 1 duże jajko
  • 60 g śmietany 18%
  • 30 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka skondensowanego słodkiego

Oraz:

  • lukrecja
  • czekoladowa posypka
  • kolorowe małe drażetki

Babeczki pająki

Przygotowanie:
Muffiny: Miękkie masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z wodą i śmietaną. Na końcu dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, przelać do nich masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez około 25 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Babeczki czekoladowe

Polewa: Mleko skondensowane przelać do garnuszka. Lekko podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści.

Polewa czekoladowa

Ozdabianie: Przestudzone muffiny posmarować polewą, a następnie zanurzyć w posypce czekoladowej, tak, aby cała polewa była przykryta. Lukrecję pociąć na kawałki o długości 5 cm. Następnie powtykać w polewę z posypką (Można najpierw zrobić dziurkę wykałaczką a następnie włożyć w nią nóżkę pajączka). Na końcu umieścić dwa małe cukiereczki, tak, aby powstały oczy pająka.

Przygotowanie babeczek

Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy czekoladowej (najlepiej wstawić na noc do lodówki).

Pająki