Szparagi zawijane w sznycel z indyka

Szparagi zawijane w sznycel z indyka

Po dość długim weekendzie majowym, wracam do gotowania i dzielenia się swoimi pomysłami. Aktualnie mamy sezon na grilla, ale nie tylko. W sklepach szał młodej kapustki (pyszna jest) i szparagowy. Nigdy ich nie jadłam, postanowiłam więc kupić i coś przygotować. Nie wiedziałam od której zacząć, kupiłam więc i biała i zieloną.

Na pierwszy ogień poszły białe szparagi. Umyłam je, obrałam, ugotowałam i zawinęłam w sznycel z indyka. Danie wyszło pyszne, szparagi były lekko wyczuwalne, a obiad wizualnie wyglądał o wiele lepiej niż na co dzień. Polecam.

Sznycel z indyka i szparagi

Składniki:
– sznycle z indyka (5 plastrów)
– pęczek jędrnych białych szparagów (15 sztuk)
– 5 plasterków szynki
– 5 plasterków sera
– sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowana (albo ulubiona przyprawa do drobiu)
– olej do smażenia

Szparagi zawijane w sznycel z indyka
Przygotowanie:
Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić z obu stron. Odstawić na 20 minut do lodówki. Szparagi dokładnie obrać, gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będą miękkie.

Sznycel z indyka, szynka, ser, szparagi
Następnie na każdym sznyclu kłaść plaster sera, plaster szynki i po 3 szparagi.

Rolada z indyka
Delikatnie zawinąć i spiąć wykałaczką (niekoniecznie).

Smażona rolada z indyka

Sznycle smażyć z obu stron na złoty kolor.

Rolada ze szparagami