Ryż z jajkiem i szynką

Ryż z jajkiem i szynką

Wiosna w końcu przyszła, więc i u mnie na talerzu zrobiło się bardziej zielono.
Danie z ryżem i jajkiem dobre jest na kolację, ale jeżeli brak nam pomysłu na obiad, można przygotować właśnie taki ryż dodając ulubioną surówkę czy sałatkę.

Ryż z jajkiem i szynką

Składniki:
– 200 g ryżu
– 4 jajka
– 100 g szynki
– szczypiorek
– ząbek czosnku
– sól, imbir

Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. W garnuszku podsmażyć obrany i drobno pokrojony czosnek, zmniejszyć ogień i dodać rozbełtane jajka, szybko wymieszać, dodać ugotowany ryż i drobno pokrojoną szynkę. Przyprawić solą i imbirem.
Chwilę przed podaniem dodać drobno pokrojony szczypiorek i wymieszać.

  • ryż smażony z jajkiem to świetny pomysł na szybkie danie;)

  • Sałatka świetna, a do tego szybko się ją robi, extra

  • Pyszne danie:)

  • Panno Malwino – jest dokładnie tak jak mówisz, to jest też świetny sposób na syte danie z małą ilością produktów :)
    Bryssska – powiedziałabym nawet, że bardzo szybko
    Wiosenko – pyszne, szybkie i syte :)