Mój pierwszy, całkiem samodzielny serniczek. Zrobiony bez niczyjej pomocy, jedynie wspierałam się kilkoma stronami, z których zaczerpnęłam pomysł na te cudo. Przez zamianę i dodanie innych składników, serniczek nabrał na pewno innego smaku.
Sernik jest pyszny, mimo czekolady i śliwek dość lekki. Szczerze polecam na zbliżające się święta, zadowolenie gości murowane.
Składniki i przygotowanie:
Spód:
– 150 g śliwek w czekoladzie (dałam śliwki z Jutrzenki)
– 50 g masła
– 60 g cukier trzcinowy Dark Muscovado
– 70 g mąki
– 1 jajko
Cukierki, masło i cukier podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników, przestudzić, zmiksować, dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i posypanej lekko bułką tartą.
Ciasto piec przez 15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
Masa serowa:
– 140 g serka waniliowego
– 350 g serka śmietankowego President
– 140 g cukru pudru
– 3 jajka
– 1 budyń śmietankowy
Sery wymieszać z cukrem, dodać jajka i budyń, dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy na upieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 170°C.
Po upieczeniu, sernik pozostawić na około 30 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto wyjąć, schłodzić. Na przestudzony sernik wylać polewę.
Polewa:
– 100 g białej czekolady
– 50 g czekolady deserowej
– 3 łyżki śmietanki 30%
– kilka śliwek do dekoracji
Czekoladę pokruszyć, dodać śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać i rozsmarować na cieście.
Udekorować pokrojonymi śliwkami w czekoladzie. Schłodzić.
Sernik powstał dzięki przepisom, które znalazłam na stronie Liski i Majany, w trakcie zbierania produktów i obmyślania jakby tu ten serniczek zmienić (udziwnić) znalazłam jeszcze kilka innych stron na których znalazła się na pyszność. Zmniejszyłam wielkość blaszki a przez co ilość produktów, kilka składników ominęłam, kilka dodałam, więc wyszedł niby taki sam ale całkiem inny serniczek.
Sernik jest naprawdę warty polecenia, wyszedł pyszny a został po nim tylko smak i brudny talerzyk po ostatnim kawałku.
wygląda cudownie!
Az slinka cieknie na jego widok :) Wyglada rewelacyjnie.
wygląda cudownie!
och, rzeczywiście cudo
Chętnie bym go zrobiła na święta:)
Az slinka cieknie na jego widok :) Wyglada rewelacyjnie.
Zauberi – dziękuję
Majka – teraz i ja tylko zdjęciami mogę się zadowolić i wspomnieniem smaku :)
Bryssska – :)
Wiosenko – polecam
Cudownie Ci wyszedł!
Wiem,jaki jest smaczny i normalnie slinka mi cieknie :)
Pozdrawiam:)
och, rzeczywiście cudo
Chętnie bym go zrobiła na święta:)
Bardzo apetycznie się prezentuje!
Zauberi – dziękuję
Majka – teraz i ja tylko zdjęciami mogę się zadowolić i wspomnieniem smaku :)
Bryssska – :)
Wiosenko – polecam
Majano i Ewo – dziękuję, a serniczek pierwsza klasa
pyszności! śliwki z Jutrzenki są najlepsze :)
Cudownie Ci wyszedł!
Wiem,jaki jest smaczny i normalnie slinka mi cieknie :)
Pozdrawiam:)
Myniolinka zgadzam się z Tobą, całe szczęście że ja z tamtych okolic i mogę co jakiś czas uzupełniać zapasy :) w Stolicy tylko raz je widziałam
Bardzo apetycznie się prezentuje!
Majano i Ewo – dziękuję, a serniczek pierwsza klasa
pyszności! śliwki z Jutrzenki są najlepsze :)
Myniolinka zgadzam się z Tobą, całe szczęście że ja z tamtych okolic i mogę co jakiś czas uzupełniać zapasy :) w Stolicy tylko raz je widziałam
Przepiękny ten sernik. Idealny:)
Przepiękny ten sernik. Idealny:)
Wygląda pięknie i apetycznie jak zawsze.Pozdrawiam.
Wygląda pięknie i apetycznie jak zawsze.Pozdrawiam.
Z racji, że nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, a chciałabym pokusić się o zrobienie w weekend tego pysznego serniczka, proszę o informację, czy spód mi wyrośnie, jeśli nie dodałabym cukru? :)