Pepparkakor

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor

Już jakiś czas temu zapraszałam do odwiedzenia zakładki z propozycjami świątecznymi. Dziś korzystając z okazji, że są Mikołajki a do świąt mamy jeszcze trochę czasu, proponuję upiec pierniczki Pepparkakor. Są pyszne, łatwo się je robi a do wycinania kształtów nie trzeba zbyt długo namawiać najmłodszych domowników.

Pierniczki od razu po upieczeniu są jeszcze miękkie, ale szybko robią się twarde. Zamknięte w szczelnym pojemniku z dnia na dzień robią się coraz lepsze i kruche.

Pepparkakor można polukrować od razu po przygotowaniu, albo przed samymi świętami – o ile dotrzymają.

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor

Składniki:

  • 550 g maki pszennej
  • 300 g miodu naturalnego (np. płynny lipowego)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Pierniczki Pepparkakor

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, kakao i przyprawa do pierników. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, jajko i miód. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, podsypując mąką rozwałkować do grubości 2-3 mm. Wybranymi foremkami wycinać pierniczki.

Pierniczki przygotowanie
Ułożyć je na blasze wyłożonej papieże do pieczenia i piec przez około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pierniki można udekorować lukrem albo polewą, choć bez dodatków również smakują pysznie.

Pierniczki lukrowane

A tu znajdziecie inny pyszny przepis na pierniczki.
Przepis znalazłam na stronie Ikea.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*