Zimno się zrobiło, a wszystkie jeże chyba pochowały się liściach, ale nie mój. Ten Jeżyk przywędrował do mnie jeszcze we wrześniu i nie było okazji aby go przedstawić. A warto.
Jeżyk od Delecty to delikatny biszkopt z bitą śmietaną i owocami, a przygotowanie ciasta trwa dosłownie kilka minut. Po upieczeniu należy je przestudzić, pociąć według opisów podanych na opakowaniu i przekładając masą śmietankową (którą przygotowuje się jeszcze szybciej niż ciasto) uformować jeża.
Do przełożenia dobrze jest dodać owoce – banany, maliny, jagody czy truskawki dzięki którym ciasto nabierze jeszcze lepszego smaku i wyglądu (dodałam morele z puszki, które nam zasmakowały i świetnie wyglądały w białym kremie). Jeżyka udekorować i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Moje ciasto chłodziło się całą noc a rano był gotowy do zjedzenia.
Nie jestem zwolenniczką gotowych ciast, ale Jeżyka co jakiś czas będę robić, bo pasuje na wiele przyjęć a zwłaszcza na te, w których biorą udział dzieci.
Dodam jeszcze, że do przygotowania ciasta zaangażowałam moją dwuletnią córkę, która była szczęśliwa mogąc wsypywać proszek do śmietanki. Jeszcze lepszą frajdę miałyśmy przy dekorowaniu ciasta okruszkami i posypką.
Wow super pomysł, efektowne ciasto :):)
Wow super pomysł, efektowne ciasto :):)
tak, zgadzam się :)
tak, zgadzam się :)
zrobiłam to ciasto dzisiaj . przygotowanie – łatwizna. smak – mmmmmmmm ;)
zrobiłam to ciasto dzisiaj . przygotowanie – łatwizna. smak – mmmmmmmm ;)
ciasto pycha:)
ciasto pycha:)