Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Nie wiem jak to się stało, ale banany w kuchni przez zasiedzenie zaczęły dostawać plamek. I co tu z nimi zrobić? Już kiedyś robiłam ciasto z bananów, niestety nie doczekał swojej publikacji, nie był tego wart. No i tak dumałam co z nimi zrobić, czy zaryzykować raz jeszcze, wyrzucić szkoda, zjeść 4 banany plus 3 które jeszcze zostały – eee za dużo tej dobroci. Postanowiłam więc zaryzykować.
Ciasto wyszło, nawet bardzo wyszło. Jest mięciutkie, pachnące i delikatne. Chwileczkę pracy, trochę cierpliwości przy pieczeniu i ciasto gotowe.
Ciasto jest świetnym pomysłem na piknik rodzinny. Ciasto upiekłam w okrągłej blaszce, ale można je upiec w małej keksówce a nawet jako muffiny, które będą dobrze pasowały w rączkach naszych dzieciaczków.
Na jesieni na pewno powtórzę te ciasto, tym razem dodam posiekane świeże orzechy laskowe, ciasto na pewno będzie pyszne.

Ciasto bananowe

Składniki:
– 4 dojrzałe banany
– 250 g maki
– 110 g cukru
– 70 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– aromat waniliowy
– szczypta soli

Przygotowanie:
Banany dość dokładnie rozgnieść widelcem, dodać rozpuszczone i schłodzone masło, jajko, cukier i aromat, wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą. Dokładnie wymieszać ciasto (można łyżką, ja użyłam miksera) i przelać do blaszki (średnica 20 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Ciasto z bananami
Ciasto piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 50 minut (piekłam z włączonym termoobiegiem). Jeszcze letnie ciasto obsypać cukrem pudrem.

Bananowiec

Ciasto powstało dzięki przepisowi Doroty z moimi małymi zmianami.

26 komentarzy

  1. Ciasta bananowe wciągaja..to zaleta…ale i z tego wzgledu nie mogę ich robić za często…za bardzo mnie to wciąga:)))
    Twoje wyglada napradę pysznie:)

  2. Ciasto bananowe pięknie pachnie w czasie pieczenia. Aromat roznosi się po całym domu :)

  3. Mniam,mniam:)_ Bardzo lubię dodatek bananów w cieście. Pysznosci:)

  4. wyobrażam sobie jak pachnie podczas pieczenia :)

  5. Trzcinowisko – dziękuje, a ciasto faktycznie pyszne
    Ewo – nie tylko w trakcie, utrzymywało się długo, długo po upieczeniu :)
    Majano – masz rację, o dziwo świetnie się komponuje w cieście, mogłoby się zdawać że ciasto będzie mdłe, ale takie nie jest :)
    Blue_megi – przepięknie pachnie w trakcie i po :)

  6. Ciasta bananowe wciągaja..to zaleta…ale i z tego wzgledu nie mogę ich robić za często…za bardzo mnie to wciąga:)))
    Twoje wyglada napradę pysznie:)

  7. Ciasto bananowe pięknie pachnie w czasie pieczenia. Aromat roznosi się po całym domu :)

  8. Mniam,mniam:)_ Bardzo lubię dodatek bananów w cieście. Pysznosci:)

  9. wyobrażam sobie jak pachnie podczas pieczenia :)

  10. muszę w końcu zrobić takie ciasto :)

  11. najsmaczniejsze.pl

    Trzcinowisko – dziękuje, a ciasto faktycznie pyszne
    Ewo – nie tylko w trakcie, utrzymywało się długo, długo po upieczeniu :)
    Majano – masz rację, o dziwo świetnie się komponuje w cieście, mogłoby się zdawać że ciasto będzie mdłe, ale takie nie jest :)
    Blue_megi – przepięknie pachnie w trakcie i po :)

  12. Zauberi – koniecznie :)

  13. muszę w końcu zrobić takie ciasto :)

  14. najsmaczniejsze.pl

    Zauberi – koniecznie :)

  15. ciasto wygląda przecudnie, aż ślinka cieknie

  16. ciasto wygląda przecudnie, aż ślinka cieknie

  17. Zrobilam wg przepisu, ale cos dziwnego podzialo sie z ciastem. Wyszlo jak niedopieczone. wiem ze moze byc miekkie, bo banany to miekki owoc, ale wyszlo jakos… niedopieczenie i zakalcowato. a pieklam prawie 1,5h. nie wiem czemu tak… :(

  18. Celesta, trudno powiedzieć co poszło nie tak, moje jak widać wyrosło bardzo ładnie, było wilgotne, miękkie ale i puszyste, a piekłam niecałą godzinę z włączonym termoobiegiem. Za każdym razem wychodzi pysznie.

  19. Zrobilam wg przepisu, ale cos dziwnego podzialo sie z ciastem. Wyszlo jak niedopieczone. wiem ze moze byc miekkie, bo banany to miekki owoc, ale wyszlo jakos… niedopieczenie i zakalcowato. a pieklam prawie 1,5h. nie wiem czemu tak… :(

  20. najsmaczniejsze.pl

    Celesta, trudno powiedzieć co poszło nie tak, moje jak widać wyrosło bardzo ładnie, było wilgotne, miękkie ale i puszyste, a piekłam niecałą godzinę z włączonym termoobiegiem. Za każdym razem wychodzi pysznie.

  21. Ja do ciasta bananowego dodaje troche cynamonu i ma znakomity posmak. ;D

  22. Ja do ciasta bananowego dodaje troche cynamonu i ma znakomity posmak. ;D

  23. Weroniko, dziękuję za podpowiedź, będę musiała wypróbować :)

  24. najsmaczniejsze.pl

    Weroniko, dziękuję za podpowiedź, będę musiała wypróbować :)

  25. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, ciasto wyszło przepyszne! Idealne do kubka gorącej kawy w ten ponury, zimny dzień :) Od razu robi się cieplej na serduchu.

  26. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, ciasto wyszło przepyszne! Idealne do kubka gorącej kawy w ten ponury, zimny dzień :) Od razu robi się cieplej na serduchu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*