Jaja w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Dziś nie na słodko, tym razem danie ekspresowe. Gdy w lodówce zostało tylko światło i jajka albo nie mam czasu na przygotowanie prawdziwego obiadu z kawałkiem mięsa, sosem i ziemniakami – przygotowuję danie ekspresowe, które bardzo lubię. Są to własnie jajka w sosie koperkowym. Zamiast koperku możemy dodać chrzan, albo musztardę a nawet przecier pomidorowy. Wszystko na co mamy ochotę – obowiązuje pełna dowolność.

Jaja w sosie koperkowym

Składniki:

– 5-6 jajek ugotowanych na twardo
– 400 ml wody
– 80 g śmietany 18%
– 30 g maki
– 1 bulionetka drobiowa
–  pęczek koperku

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozprowadzić bulionetkę, dodać mąkę rozmieszaną w śmietanie i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, sos powinien dość szybko zgęstnieć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do sosu z opłukanym i drobno pokrojonym koperkiem.
Sos można doprawić odrobiną pieprzu.
Podawać od razu po przygotowaniu z ziemniakami albo ulubiona kaszą.

14 komentarzy

  1. fajna propozycja. szybko i do tego apetycznie- z sosem koperkowym jak dla mnie bomba;)

  2. Panno Malwinno – dziękuję :)

  3. Panna Malwinna

    fajna propozycja. szybko i do tego apetycznie- z sosem koperkowym jak dla mnie bomba;)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Panno Malwinno – dziękuję :)

  5. O, pyszny pomysł na jajeczka:)

  6. Super…bo właśnie to mi zostało w lodówce:)

  7. Majano – pyszny i szybki
    Trzcinowisko – :)
    Dorotko – zgadzam się :)

  8. O, pyszny pomysł na jajeczka:)

  9. Super…bo właśnie to mi zostało w lodówce:)

  10. pycha !

  11. najsmaczniejsze.pl

    Majano – pyszny i szybki
    Trzcinowisko – :)
    Dorotko – zgadzam się :)

  12. Przepis naprawdę super!. Dzięki.

  13. Przepis naprawdę super!. Dzięki.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*