Przepis na jajka faszerowane szpinakiem polecam wszystkim miłośnikom zielonych listków, ale nie tylko! Tak podane śniadanie zapewni Wam dobry nastrój na cały dzień :) Jajka faszerowane to świetny sposób na urozmaicenie codziennego śniadania, a także doskonały pomysł na jedno z dań wielkanocnych. Smacznego!
Jajka faszerowane szpinakiem
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g świeżego szpinaku
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka majonezu
- kiełki rzodkiewek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Szpinak dokładnie opłucz i osusz z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej masło, dodaj liście szpinaku oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Podsmażaj chwilę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Podsmażony szpinak wraz z czosnkiem przełóż do blendera, dodaj żółtka i majonez. Zmiksuj całość na gładką masę, dopraw w razie potrzeby. Masę przełóż do szprycy i udekoruj połówki białek. Na koniec posyp jajka kiełkami rzodkiewki.
Zachęcam również do przetestowania przepisu na:
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Jajka faszerowane rzeżuchą
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane wędzony łososiem
To ci dopiero niespodzianka. Kulinaria dedykowane na Wielkanoc, ale to mnie natchnęło, żeby zrobić coś podobnego w mniej świątecznym nastroju. Może jakieś inne warzywo?
To ci dopiero niespodzianka. Kulinaria dedykowane na Wielkanoc, ale to mnie natchnęło, żeby zrobić coś podobnego w mniej świątecznym nastroju. Może jakieś inne warzywo?