Choć pogoda za oknem pasuje bardziej do Mikołaja niż zajączka, to mam świadomość, że już niedługo zasiądziemy do wielkanocnego śniadania. Jeśli nie macie pomysłu, co podać, aby było ładnie, pysznie i chociaż troszkę inaczej niż na co dzień, to polecam ten przepis na jajka faszerowane. Smacznego!
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 5-6 pomidorów suszonych (z oliwy)
– 2 łyżki majonezu
– kilka listków bazylii
– sól, pieprz (do smaku)
– 2 posiekane pomidory suszone (z oliwy) – do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka ostudź, obierz i przekrój na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Odsączone z oliwy pomidory zmiksuj. Listki bazylii drobno posiekaj. Do żółtek dodaj rozdrobnione pomidory, bazylię, majonez.
Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do przygotowanych miseczek jajecznych. Udekoruj posiekanymi pomidorami.
Obłędne:)
Oj takim jajkiem to bym na pewno nie pogardziła :)
Obłędne:)
Oj takim jajkiem to bym na pewno nie pogardziła :)
Wyglądają przepysznie:)
Wyglądają przepysznie:)