Był już domowy chleb, teraz czas na pikantny paprykarz z kaszą jaglaną, którym poczęstowała mnie koleżanka. Okazał się bardzo smaczny, więc wyprosiłam od niej przepis :) Paprykarz ma idealną konsystencję, pasuje do pieczywa, zwłaszcza tego domowego. Przyznam się, że sporo wyjadłam wprost z garnka ;) Polecam i smacznego!
Pikantny paprykarz z kaszą jaglaną
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (ok. 0,5 szklanki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- średnia cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa do smażenia warzyw
Do smaku:
- słodkiej papryki
- papryka chilli
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- suszony majeranek
Przygotowanie:
Kaszę kilkakrotnie przepłucz, przełóż do garnka, zalej 1 szklanką wody, posól. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę, następnie odstaw do wystudzenia. W tym czasie obierz obierz marchew i pietruszkę, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodaj startą marchew, pietruszkę oraz drobno posiekany (albo przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (przez ok. 15 minut). Do miękkich warzyw dodaj sos sojowy i słoiczek koncentratu pomidorowego oraz dopraw do smakiem słodką papryką, papryką chili, majerankiem, wymieszaj.
Na końcu dodaj kaszę jaglaną, całość lekko zblenduj w taki sposób, aby częściowo było widać warzywa i ziarna kaszy. Całość dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Podawaj ze świeżym pieczywem. Polecam prosty chleb pszenny na drożdżach.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zaletach pieczywa, to znajdziecie je na www.chlebdobry.pl oraz na facebooku.
uwielbiam takie śniadania i uwielbiam jaglaną :P
uwielbiam takie śniadania i uwielbiam jaglaną :P
Paprykarz? Brzmi bardzo intrygująco i kojarzy się z biwakami podczas dzieciństwa.