Mój ulubiony obiad i kolacja, czyli zapiekanka z łososiem i ziemniakami – przy tej zapiekance robię się pazerna ;) Jest tak smaczna i aromatyczna, że mogłabym zjeść całą sama, ale nie martwcie się, zawsze się dzielę z rodziną. Zapiekanka jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Polecam i smacznego!
Zapiekanka z łososiem i ziemniakami
Składniki (3-4 porcje):
- ok. 500 g filety z łososia
- 400 g średnich ziemniaków ugotowanych na półtwardo
- 1/2 świeżego brokułu
- 100 ml gęstej śmietanki 22-30%
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- starty parmezan (lub inny ulubiony ser do zapiekania)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane na półtwardo ziemniaki pokrój na ćwiartki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, następnie włóż na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Łososia opłucz, osusz, podziel na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj śmietankę razem z musztardą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki, brokuł i kawałki łososia umieść w naczyniu żaroodpornym, następnie polej przygotowanym sosem i obficie posyp startym parmezanem (lub innym serem). Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj przez około 15 minut, aż ser się rozpuści, a łosoś zrobi się ładnie różowy.
Polecam również inne zapiekanki z brokułem:
z pewnością też byłabym pazerna jakbym miała taką zapiekankę na talerzu ;D
z pewnością też byłabym pazerna jakbym miała taką zapiekankę na talerzu ;D
wyszła przepyszna<3 nie użyłam musztardy z gorczycą, ale zwykłą sarepską ostrą :>
Zawsze mnie zdumiewa jak niedokładne mogą być przepisy z internetu- 15 minut to stanowczo za mało – trzymałam 25 minut i jeszcze część kawałków łososia było zimne- musiałam dopiec w mikrofali