Zastanawiam się, czy można nie lubić takich babeczek? Chyba jest to niemożliwe :) Przepis na babeczki z czarną porzeczką, pachnące i lekkie robią się same. Zamiast bitej śmietany polecam babeczki oprószyć cukrem pudrem, wtedy z łatwością będzie można zabrać je na przejażdżkę rowerową czy piknik rodzinny. Smacznego!
Babeczki z czarną porzeczką
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki małych owoców (u mnie czarna porzeczka)
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj razem z mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masło razem z cukrem rozpuść w rondelku (albo w kuchence mikrofalowej), następnie przestudź i wlej do ciasta. Do ciasta wrzuć dwie łyżki oczyszczonych owoców, i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy do pieczenia muffin, wyłożonej papilotkami.
Przygotowane foremki z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C i piecz przez około 15 minut. Babeczki ostudź, następnie udekoruj bitą śmietaną albo kremem śmietankowym i posyp pozostałymi porzeczkami.
śliczne! i ta biała czapeczka, super :]
śliczne! i ta biała czapeczka, super :]