Zapiekanka z mięsem i brokułami

Zapiekanka z mięsem i brokułami

Zapiekanka wyszła pyszna, a do tego ze świeżym brokułem – to i zdrowo, a najbardziej zadowolona byłam z tego, że moja dwulatka zajadała się tym daniem.

Nie ma lepszego widoku jak puste talerze po obiedzie.
Zapiekanka z mięsem i brokułami

Składniki:
– 1 brokuł
– 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub inne)
– 500 g ziemniaków
– 100 g żółtego sera
– 1 cebula
– sól, pieprz
Sos beszamelowy: 
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 3/4 szklanki mleka
– sól, pieprz czarny, pieprz czerwony
[:Listonic]
Zapiekanka z mięsem i brokułami

Przygotowanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i blanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w osolonej wodzie (na półtwardo). Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone, usmażyć i przyprawić o smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków, następnie ułożyć brokuły i mięso. Posypać startym żółtym serem.

Zapiekanka z ziemniakami
Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Energicznie mieszając wlewać po trochu zimne mleko. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać małą garstkę pieprzu czerwonego i wymieszać.

Sos beszamelowy
Przygotowanym sosem zalać zapiekankę, piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 25 minut (aż ser ładnie się rozpuści i troszkę zarumieni).

8 komentarzy

  1. obrzydliwe -nie robcie

  2. Doroto, aż musiałam przypomnieć sobie smak tej zapiekanki, a że miałam wszystkie składniki zrobiłam ją od razu, wyszła pyszna, chyba jeszcze lepsza od poprzedniej – może miałaś niedogotowane składniki albo nie doprawiłaś? – nam smakuje
    A i nie dodałam pieprzu bo nie miałam, w zamian dałam szczyptę ziół prowansalskich do sosu beszamelowego

  3. A te pieprz czerwony to zostaje w zapiekance i się go je? Nie słyszałam o takim piperzu jeszcze :) Planuję zrobić taką zapiekankę, a zioła prowansalskie uwielbiam! Pozdrawiam

  4. Kwiatuszku, pieprz jest jak najbardziej jadalny, chociaż ja wszystkich nie zjadłam :) można go rozgnieść bo do mielenia raczej się nie nadaje bo nie jest suchy jak zwykł czarny pieprz

  5. Zapiekanka wyszła przepyszna! Zrezygnowałam z pieprzu i cebuli, bo akurat karmię piersią, zamiast tego dałam dużo majeranku i bazylii.

  6. Masza, super, że zapiekanka zasmakowała, a z majerankiem i bazylią musiała być pyszna :) I tak myślę, że jak dzieciaczkowi nic nie jest po zjedzonym przez Ciebie brokule, to odrobinkę cebuli podsmażonej albo uduszonej też możesz dodawać do potraw. Pozdrawiam!

  7. Twój przepis znalazłam przypadkiem. Szukałam czegoś z tych składników i mam. Właśnie skończyłam ucztę tym smacznym daniem i jestem bardzo zadowolona. Zdrooowo, pysznie i wszyscy jesteśmy najedzeni :). Pozdrawiam

  8. Zniesmaczona komentarzem Doroty

    Doroto, jak ktoś nie potrafi gotować, to nawet najlepszy na świcie przepis będzie obrzydliwy. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*