Lubię marcepan i czekoladę, lubię też ciasta, więc nie zdziwi Was fakt, że te ciasto też lubię :) Przepis na babkę marcepanową z czekoladą musiałam zapisać, aby przypominała mi, że muszę ją jeszcze kiedyś upiec. Może upiekę ją jeszcze raz na święta wielkanocne, a jak nie zdążę, to zawsze znajdzie się inna, również dobra okazja. Smacznego!
Podobne babki znajdziecie jeszcze na dwóch blogach, ponieważ tym razem postanowiłam upiec je nie tylko z Kasią z Wypieki z Pasją, ale też z Izą ze Smaczna Pyza. Dziewczyny, dziękuję za wspólne pieczenie, oby częściej :)
Babka marcepanowa z czekoladą
Składniki (forma ok. 0,8 l)
- 100 g masy marcepanowej
- 75 g mąki pszennej
- 40 g mąki żytniej
- 50 + 25 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 50 g mielonych migdałów (bez skóry)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka syropu (lub likieru) amaretto
- szczypta soli
Przygotowanie:
Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tarta. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Masło ubij na jasną, puszystą masę, następnie, cały czas ucierając dodaj żółtka i 50 g cukru oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodaj rozdrobniony marcepan i miksuj, aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Białka ubij razem ze szczyptą soli na puszystą, gęstą pianę dodając stopniowo 25 g cukru, następnie delikatnie wymieszaj z mąką żytnią wymieszaną z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Masę podziel na trzy równe części.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej, dodaj kakao oraz syrop (likier) amaretto i delikatnie wymieszaj. Masę czekoladową wlej do jednej z miseczek z jasną masą i dokładnie wymieszaj.
Do wcześniej przygotowanej foremki przełóż jasną masy, następnie przełóż masę czekoladową i pozostałą białą masę. Ciasto delikatnie wymieszaj widelcem lub wykałaczką, tak, aby powstały marmurkowe wzory.
Formę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut – pod koniec pieczenia, zrób test suchego patyczka, jeśli ciasto jest surowe wydłuż czas pieczenia o około 5 minut – nie dłużej, bo ciasto będzie zbyt suche. Upieczoną babkę studź przez około 30 minut na kratce, następnie wyjmij ją z formy i pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem, albo udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
Pomysł na ciasto znalazłam na tej stronie: http://www.lecker.de/
przepis zupełnie inny :P Kreatywność w kuchni jak widać nie zna granic :D
Piękna Ci wyszła! Również dziękuję za wspólne pieczenie :))
przepis zupełnie inny :P Kreatywność w kuchni jak widać nie zna granic :D
Piękna Ci wyszła! Również dziękuję za wspólne pieczenie :))