Babka marcepanowa

Babka marcepanowa z czekoladą

Lubię marcepan i czekoladę, lubię też ciasta, więc nie zdziwi Was fakt, że te ciasto też lubię :) Przepis na babkę marcepanową z czekoladą musiałam zapisać, aby przypominała mi, że muszę ją jeszcze kiedyś upiec. Może upiekę ją jeszcze raz na święta wielkanocne, a jak nie zdążę, to zawsze znajdzie się inna, również dobra okazja. Smacznego!

Babka marcepanowa z czekoladą

Podobne babki znajdziecie jeszcze na dwóch blogach, ponieważ tym razem postanowiłam upiec je nie tylko z Kasią z Wypieki z Pasją, ale też z Izą ze Smaczna Pyza. Dziewczyny, dziękuję za wspólne pieczenie, oby częściej :)

Babka marcepanowa z czekoladą

Składniki (forma ok. 0,8 l)

  • 100 g masy marcepanowej
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g mąki żytniej
  • 50 + 25 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g mielonych migdałów (bez skóry)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu (lub likieru) amaretto
  • szczypta soli

Babka z czekoladą

Przygotowanie:
Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tarta. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Masło ubij na jasną, puszystą masę, następnie, cały czas ucierając dodaj żółtka i 50 g cukru oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodaj rozdrobniony marcepan i miksuj, aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Białka ubij razem ze szczyptą soli na puszystą, gęstą pianę dodając stopniowo 25 g cukru, następnie delikatnie wymieszaj z mąką żytnią wymieszaną z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Masę podziel na trzy równe części.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej, dodaj kakao oraz syrop (likier) amaretto i delikatnie wymieszaj. Masę czekoladową wlej do jednej z miseczek z jasną masą i dokładnie wymieszaj.

Do wcześniej przygotowanej foremki przełóż jasną masy, następnie przełóż masę czekoladową i pozostałą białą masę. Ciasto delikatnie wymieszaj widelcem lub wykałaczką, tak, aby powstały marmurkowe wzory.

Formę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut – pod koniec pieczenia, zrób test suchego patyczka, jeśli ciasto jest surowe wydłuż czas pieczenia o około 5 minut – nie dłużej, bo ciasto będzie zbyt suche. Upieczoną babkę studź przez około 30 minut na kratce, następnie wyjmij ją z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem, albo udekoruj rozpuszczoną czekoladą.

Babka na Wielkanoc

Babka marcepanowa

Pomysł na ciasto znalazłam na tej stronie: http://www.lecker.de/

2 komentarze

  1. przepis zupełnie inny :P Kreatywność w kuchni jak widać nie zna granic :D
    Piękna Ci wyszła! Również dziękuję za wspólne pieczenie :))

  2. milk_chocolate84

    przepis zupełnie inny :P Kreatywność w kuchni jak widać nie zna granic :D
    Piękna Ci wyszła! Również dziękuję za wspólne pieczenie :))

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*