Za oknem ponuro i chłodno, więc dziś polecam słoneczny przepis na naleśniki z ricottą i pomarańczami. Taki pomysł na naleśniki nigdy mi się nie znudzi, bo następne będą z innymi owocami – jestem ciekawa, jakie owoce byście podali do tych naleśników, ja najbardziej czekam na truskawki i owoce leśne :) Smacznego!
Naleśniki z ricottą i pomarańczami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- ok. 500 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 250 g serka ricotta
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
- ew. cukier puder do smaku
Oraz:
- 2 pomarańcze
- rozpuszczona gorzka czekolada albo syrop czekoladowy
- ubita śmietanka do dekoracji
- mięta do przybrania
Przygotowanie:
Naleśniki: Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj na gładką jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Masę odstaw na 10-30 minut (czasami smażę od razu). Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Ciasto powinno być dość płynne, jeżeli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Z podanych składników wychodzi około 12 dużych naleśników, albo 24 małych.
Nadzienie: Następnie serek ricotta wymieszaj z dżemem i dokładnie wymieszaj (możesz dosłodzić do smaku, ale nie jest to konieczne). Przygotowanym nadzieniem posmaruj połowę każdego naleśnika, następnie złóż go na pół, następnie uformuj trójkąty. Naleśniki ułóż na talerzach.
Każdą porcję polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj cząstkami pomarańczy, liśćmi świeżej mięty oraz kleksami bitej śmietany.
Polecam również inne sprawdzone przepisy na naleśniki na słodko:
- Naleśniki z malinowym musem
- Naleśniki z owocami leśnymi
- Naleśniki czekoladowe z jagodami
- Naleśniki z pomarańczami
- Naleśniki czekoladowe z twarogiem
- Naleśniki z owocami
- Naleśniki z orzechami
- Naleśniki z białym serem
- Naleśniki szpinakowe z serkiem