Naleśniki z ricottą

Naleśniki z ricottą i pomarańczami

Za oknem ponuro i chłodno, więc dziś polecam słoneczny przepis na naleśniki z ricottą i pomarańczami. Taki pomysł na naleśniki nigdy mi się nie znudzi, bo następne będą z innymi owocami – jestem ciekawa, jakie owoce byście podali do tych naleśników, ja najbardziej czekam na truskawki i owoce leśne :) Smacznego!

Naleśniki z ricottą i pomarańczami

Naleśniki z ricottą i pomarańczami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 250 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • ew. cukier puder do smaku

Oraz:

  • 2 pomarańcze
  • rozpuszczona gorzka czekolada albo syrop czekoladowy
  • ubita śmietanka do dekoracji
  • mięta do przybrania

Naleśniki z pomarańczą

Przygotowanie:

Naleśniki: Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj na gładką jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Masę odstaw na 10-30 minut (czasami smażę od razu). Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Ciasto powinno być dość płynne, jeżeli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Z podanych składników wychodzi około 12 dużych naleśników, albo 24 małych.

Nadzienie: Następnie serek ricotta wymieszaj z dżemem i dokładnie wymieszaj (możesz dosłodzić do smaku, ale nie jest to konieczne). Przygotowanym nadzieniem posmaruj połowę każdego naleśnika, następnie złóż go na pół, następnie uformuj trójkąty. Naleśniki ułóż na talerzach.

Przygotowanie naleśników

Każdą porcję polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj cząstkami pomarańczy, liśćmi świeżej mięty oraz kleksami bitej śmietany.

Naleśniki z ricottą

Polecam również inne sprawdzone przepisy na naleśniki na słodko:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*