Papryka nadziewana mięsem

Dawno, dawno temu papryki nie lubiłam wcale. W takiej postaci tym bardziej. Zawsze mięso wydłubywałam a papryka była największym złem. Dziś się zastanawiam, co było powodem odrzucenia tej pyszności. Papryka wprost rozpływa się w ustach. Mięso jak mięso – mielone, gotowane, coś na styl gołąbków, ale w połączeniu z papryką to zupełnie inna bajka. Polecam.

Papryka nadziewana mięsem Składniki:
– 0,5 kg wieprzowiny
– 4 czerwone papryki
– 2 woreczki ryżu białego – ugotowanego
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml bulionu
– sól, pieprz
– zioła: majeranek, kolendra
– zielona pietruszka

Przygotowanie :
Paprykę umyć, ściąć ogonek z małą ilością papryki i oczyścić z gniazd nasiennych.


Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, ryż, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zioła.
Dokładnie wymieszać i wypełnić farszem papryki, mięso posypać posiekaną natką pietruszki.


Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć wcześniej ściętymi ogonkami. Podlać bulionem.


Papryki piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50-60 minut.

12 komentarzy

  1. Pamiętam z dzieciństwa, jak robiła je mama kiedy zostało jej trochę farszu z gołąbków.

  2. bardzo lubię takie dania. zawsze są smaczne i szybkie w przygotowaniu :)

  3. Pamiętam z dzieciństwa, jak robiła je mama kiedy zostało jej trochę farszu z gołąbków.

  4. Piękne i smaczne być muszą :)

  5. bardzo lubię takie dania. zawsze są smaczne i szybkie w przygotowaniu :)

  6. Piękne i smaczne być muszą :)

  7. ja w tej postaci papryki nie robiłam nigdy:) nadziewałam już cukinie, kabaczki, ogórki, czas wiec spróbować z papryką:)

  8. Jolanta Szyndlarewicz

    ja w tej postaci papryki nie robiłam nigdy:) nadziewałam już cukinie, kabaczki, ogórki, czas wiec spróbować z papryką:)

  9. Ryż który wkłądamy do papryk ma być już ugotowany?

  10. Paula, ugotowany, już poprawiam wpis

  11. Ryż który wkłądamy do papryk ma być już ugotowany?

  12. najsmaczniejsze.pl

    Paula, ugotowany, już poprawiam wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*