Zupa wegetariańska

Pyszna wiosenno-letnia zupa warzywna. Najlepiej smakuje właśnie teraz gdy mamy dostępne świeże słodkie warzywa.
Zanim zupę doprawiłam i zabieliłam odłożyłam część warzyw z bulionem, rozdrobniłam i podałam córce, zajadała się powtarzając mniam mniam. Chyba była dobra, bo zjadła wszystko do ostatniej łyżeczki i chciała jeszcze.
Zupa jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Zupa wegetariańskaSkładniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łupinek i pokroić w kostkę. Brokuł opłukać i podzielić na różyczki.
Do garnka wlać litr wody i wrzucić pokrojone warzywa, gotować do miękkości.


Dodać odsączoną kukurydzę, kostkę rosołową oraz curry i jeszcze chwilę gotować.
Dodać śmietanę i serek topiony, podgrzewać (nie gotować) aż serek się roztopi.
Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*