1 maja – Sezon grillowy czas zacząć. Na pierwszy ogień idą białe kiełbaski podawane z sosem piwnym. Najlepiej podawać z ogórkami kiszonymi czy pomidorami grillowanymi.
Składniki:
– 8 sztuk białej kiełbasy (cienkiej lub grubej)
– 250 ml piwa porter
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka majeranku
– szczypta kminku
– vegeta
Przygotowanie:
Rozgrzać grill i ułożyć na nim kiełbaski. Piec przez kilka minut, aż ładnie się zarumieni.
W tym samym czasie przygotować sos. W rondelku rozgrzać olej, wsypać mąkę i zarumienić. Dodać majeranek i kminek, ciągle mieszając powoli wlać piwo. Gotować aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawić do smaku vegetą.
Usmażone kiełbaski polać przygotowanym sosem, podawać na gorąco.
Apetycznie wygląda ;) Ja też muszę odkurzyć swojego grilla ;)
Apetycznie wygląda ;) Ja też muszę odkurzyć swojego grilla ;)
Mniam! Zjadłoby się;-)
fajny piwny sos!
Mniam! Zjadłoby się;-)
fajny piwny sos!
ten sos mnie zaintrygował!
ten sos mnie zaintrygował!