Babka z nutellą i orzechami

Zrobiłam dziś babkę na bazie nutelli. Przyznam się, że gdy tylko zabrałam się do pracy, przemknęło mi przez myśl, że zmarnuję tyle dobrej nutelli – nic bardziej mylnego. Dobrze, że nie zrezygnowałam, jak to się mówi – do odważnych świat należy.
No i powiem Wam, mam teraz problem, nie potrafię się określić które ciasto jest na pierwszym miejscu – murzynek czy babka z nutellą? Na dzień dzisiejszy chyba to drugie, babka wyszła przepyszna, degustację przeprowadziłam na lekko ciepłym cieście, które jest mięciutkie, pachnące.
W mieszkaniu od rana pięknie pachnie czekoladą.

Babka z nutellą i orzechami

Składniki:
– 120 g miękkiego masła
– 190 g drobnego cukru do wypieków
– 150 g nutelli
– 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
– 125g mąki pszennej
– 100 g zmielonych orzechów włoskie
– 1 łyżka kakao (dałam słodkie kakao)
– 10g proszku do pieczenia (3 płaskie łyżeczki)
– 60 ml mleka

Przygotowanie:
Masło dokładnie utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. W dalszym ciągu ucierając stopniowo dodawać cukier, nutellę i na końcu żółtka (pojedynczo). Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, zmielone orzechy i mleko. Dokładnie zmiksować.
Następnie pięć białek ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Foremkę do babek wysmarować olejem i posypać bułką tartą, przelać ciasto.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160?C przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170?C i piec 30-40 minut. Ciasto przestudzić
Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
– 50g gorzkiej czekolady
– 30 g nutelli
– 20 g masła

Czekoladę, masło i nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i polać ciasto.

Babka z nutellą i orzechami

Przepis zaczerpnęłam ze strony Dorotus76. Z braku orzechów laskowych i ciemnego kakao i gorzkiej czekolady ciasto lekko zmodyfikowałam. Wyszło wyśmienicie.

8 komentarzy

  1. Piekłam je już kilka razy, najlepsze jest dla mnie gdy wymieszam nutellę pół na pół z masłem z orzechów laskowych ! :)

  2. Piekłam je już kilka razy, najlepsze jest dla mnie gdy wymieszam nutellę pół na pół z masłem z orzechów laskowych ! :)

  3. Piękna i na pewno bardzo smaczna!

  4. Piękna i na pewno bardzo smaczna!

  5. oj przymierzam się do niej już długo:) ślicznie Ci wyszła:)

  6. Jolanta Szyndlarewicz

    oj przymierzam się do niej już długo:) ślicznie Ci wyszła:)

  7. Oj..w sobotę będę piekła :} Pozdrawiam.

  8. Oj..w sobotę będę piekła :} Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*