Ciasteczka Paluchy Wiedźmy, czyli delikatne, maślane i kruche ciasteczka z migdałami – mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja raczej patrzę na nie, jako zabawne ciasteczka, które przypominają właśnie palce, ale jeśli ta forma ciasteczek Wam nie odpowiada, możecie wyciąć z nich każdy dowolny kształt :) Jestem pewna, że będziecie zadowoleni. Smacznego!
Ciasteczka Paluchy Wiedźmy
Składniki (ok. 50 szt.):
- migdały blanszowane lub ze skórką
- 420 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zimne masło posiekaj i wrzuć do misy, dodaj cukier, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, sól, jajko oraz olejek migdałowy. Składniki szybko zmiksuj. Gdy powstanie kruszonka, całość zagnieć. Gdy ciasto nie będzie się kruszyć, z kulki odrywaj po kawałku ciasta, zrób cienki wałeczek, lekko spłaszcz i uformuj palec. Formuj kolejne palce, aż do wyczerpania ciasta. Na końcu ciastka wciskaj migdał.
Jak to bywa z ciastkami maślanymi, przed upieczeniem ciastka zaleca się schłodzić w lodówce, ja jednak tego nie zrobiłam – ciastka wyszły rewelacyjne.
Ciasteczka włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 12-15 minut, aż się delikatnie zarumienią. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce.