Domowy chleb pszenny z ziołami i serem – aromatyczny i puszysty. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymaga wiele pracy i długiego wyrabiania. Przygotowując ten wypiek, wzorowałam się na przepisie z książki „Domowe wypieki” dodając kilka zamienników. Smacznego!
Chleb pszenny z ziołami i serem
Składniki (2 bochenki o długości 20 cm):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka miałkiego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Farsz:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 100 g tartego sera np. mozzarella, gouda
- 4-6 łyżek posiekanych świeżych ziół (garść szpinaku, bazylii, pietruszki, oregano)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 żółtko do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiej do misy, dodaj drożdże, cukier, sól, pieprz i wymieszaj. Następnie wlej ciepłą wodę i wyrób (mikserem, albo ręcznie) ciasto na gładką jednolita masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je przez chwilę rękoma.
Farsz: Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj, podsmaż na łyżce masła na jasno brązowy kolor. Zmniejsz ogień, dodaj jajko, tarty ser oraz posiekane zioła, całość wymieszaj – dopraw do smaku.
Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt gdzie krótszy bok będzie miał długość foremki – z podanej porcji ciasta przygotowałam dwa placki o wymiarach 20 na 40 cm. Ciasto posmaruj resztą masła i rozłóż farsz. Następnie zwijaj jednocześnie z obu stron od dłuższych boków do środka, dobrze sklej końce. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia, włóż uformowane ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj ciasto. Chleb wstaw o piekarnika rozgrzanego do 180-200°C i piecz 40-45 minut.
Chleb pszenny z ziołami i serem upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”, która odbywa się cyklicznie na Facebooku. W akcji brali również udział:
- Iza – SmacznaPyza
- Edyta – Pasja smaku
- Ewa – Koper w kuchni
- Nina – Gotuj sam
- Dorota – Moje małe czarowanie
Dziękuję za wspólne pieczenie, miło mi było :-) Chlebek cudny Ci się upiekł :-)
dziękuję za wspólne pieczenie
dziękuję za wspólne pieczenie
Czosnek w farszu- świetny pomysł! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Czosnek w farszu- świetny pomysł! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Dorota, i ja dziękuję za wspólne pieczenie :)
Dorota, i ja dziękuję za wspólne pieczenie :)
Iza, ja w szczególności dziękuję za namówienie mnie do wspólnego pieczenia :)
Iza, ja w szczególności dziękuję za namówienie mnie do wspólnego pieczenia :)
Tak, był delikatnie wyczuwalny :) i również dziękuję za wspólne pieczenie :)
Tak, był delikatnie wyczuwalny :) i również dziękuję za wspólne pieczenie :)