Kurki w zalewie solnej

Kurki w zalewie solnej

Sezon grzybowy trwa, więc czemu nie skorzystać i nie przygotować kurki w zalewie solnej, zwłaszcza, że to takie proste. Tak przygotowane grzyby polecam usmażyć razem z cebulką i dodać do jajecznicy albo do zapiekanek. A z kurek i zalewy możecie przygotować sosy i zupę. No i pamiętajcie, że kurki są już słone :) Smacznego!

Kurki w zalewie solnej

Kurki w zalewie solnej

Składniki:

  • 2 kg kurek
  • woda
  • sól (2 czubate łyżeczki na litr wody)

Kurki w zalewie

Przygotowanie:

Jest kilka metod przygotowania kurek w zalewie solnej. Dziś przedstawię jedną z nich – moim zdaniem najszybszą i najprostszą :) Kurki oczyść, większe przekrój na pół, następnie zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut (dzięki temu, kurki nie będą się łamać przy czyszczeniu), odlej wodę. W następnej kolejności grzyby dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, gdy już będą czyste, przełóż do garnka. Grzyby zalej osoloną wodą (na każdy litr dodaj 2 łyżki soli), tak, aby grzyby nie były przykryte (kurki puszczą sporo wody). Całość gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
Następnie do czystych, wyparzonych słoików nakładaj grzyby, zalej je słoną wodą po gotujących się grzybach. Zakręć słoiki i postaw do góry dnem.
Wystudzone słoiki schowaj w ciemnym i chłodnym miejscu (ja przechowuję w lodówce).

Grzyby w zalewie

Tak przygotowane grzyby możesz przesmażyć z cebulką i dodać do jajecznicy. Dodać do tarty na słono. Polecam również dodać do zupy czy sosu, w tym przypadku możesz użyć wody ze słoika.

11 komentarzy

  1. Kurs niemieckiego

    Ooo tak do jajecznicy najlepsze ;) A tak przy okazji musze powiedzieć, że macie tutaj ładne zdjęcia :)

  2. Podstawyniemieckiego.pl

    Ooo tak do jajecznicy najlepsze ;) A tak przy okazji musze powiedzieć, że macie tutaj ładne zdjęcia :)

  3. nie wiem ile tej soli łyżka czy łyżeczka

  4. Akceptuję tylko dwa rodzaje grzybów – pieczarki i kurki. Reszta jakoś ma u mnie włączoną blokadę psychiczną. Grzyby z zalewy jeszcze smaczniejsze. A tu jeszcze można wykorzystać je na tyle sposobów…

  5. Akceptuję tylko dwa rodzaje grzybów – pieczarki i kurki. Reszta jakoś ma u mnie włączoną blokadę psychiczną. Grzyby z zalewy jeszcze smaczniejsze. A tu jeszcze można wykorzystać je na tyle sposobów…

  6. Dziękuję za miłe słowa :) A kurki potwierdzam, są idealne do jajecznicy – już niebawem będzie pomysł na nią :)

  7. Dziękuję za miłe słowa :) A kurki potwierdzam, są idealne do jajecznicy – już niebawem będzie pomysł na nią :)

  8. Oj tak, kurki można dodawać do wielu potraw – już niebawem kilka przepisów z ich wykorzystaniem :)

  9. Oj tak, kurki można dodawać do wielu potraw – już niebawem kilka przepisów z ich wykorzystaniem :)

  10. Witaj. Jesteśmy agregatem blogów kulinarnych. Zachęcamy do dołączenia do naszego grona. Oferujemy darmową promocję wpisów na naszych fanpage oraz stronie katalogsmakow.pl. Poza tym znajdziesz u nas ‘zeszyt kulinarny’, do którego możesz dodawać swoje ulubione przepisy, forum kulinarne oraz TOP listę najlepszych blogów. Zapraszam do rejestracji: http://katalogsmakow.pl/jak

  11. Nie trzeba ich pasteryzowac?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*