Zupa krem z batatów i mleczkiem kokosowym – aromatyczna, rozgrzewająca i aksamitna zupa na pochmurne dni, ale nie tylko. Zupę polecam podać z grzankami albo groszkiem ptysiowym, no i zachęcam do eksperymentowania z nowymi smakami :) Smacznego!
Zupa krem z batatów
Składniki:
- 500 g batatów
- 2-3 duże marchewki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1 mała cebula
- ok. 2-3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki pasty z sezamu (tahini)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę, wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę podsmaż. Do garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty i marchewkę oraz starty na tarce imbir. Duś przez ok. 5 minut na średnim ogniu, dodaj przyprawy, zamieszaj. Następnie do warzyw wlej bulion, gotuj na średnim ogniu do miękkości warzyw. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj pastę sezamową (tahini) oraz mleczko kokosowe. Ponownie zmiksuj, albo energicznie wymieszaj. Jeśli jest to konieczne, zupę dopraw solą i pieprzem.
Kremową zupę z batatów podawaj z przypieczonymi grzankami albo ptysiami groszkowymi.
Zupka z batatów… to musi być pyszne. Zupy krem smakują mi podobnie, ale zapewne jest to kwestia przyrządzenia. Marchewki i dynie już mi się znudziły w tej kategorii zupek :P
Zupka z batatów… to musi być pyszne. Zupy krem smakują mi podobnie, ale zapewne jest to kwestia przyrządzenia. Marchewki i dynie już mi się znudziły w tej kategorii zupek :P