Pasta z sezamu, czyli Tahini z sezamu prażonego na suchej patelni Jeden składnik, a tyle możliwości :) Taką pastę możecie dodać do dań kuchni arabskiej, do zupy kokosowej, aby podkreślić jej smak oraz do wszelkiego rodzaju deserów. Smacznego!
Pasta z sezamu, czyli Tahini
Składniki (mały słoiczek):
- 200 g sezamu
- olej roślinny (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, na lekko złoty kolor, uważając aby ich nie spalić, bo tahini będzie gorzkie. Następnie przełóż je do blendera. Miksuj ziarna do momentu uzyskania płynnej, jednolitej i gładkiej pasty sezamowej. Jeśli ziarna wydają się zbyt suche, możesz dodać odrobinę oleju. Pastę sezamową przełóż do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Tahini kojarzy mi się ze śniadaniami jadanymi w Trucji. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że można je tak łatwo zrobić … muszę koniecznie wypróbować .
Tahini kojarzy mi się ze śniadaniami jadanymi w Trucji. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że można je tak łatwo zrobić … muszę koniecznie wypróbować .