Pasta sezamowa

Pasta z sezamu, czyli Tahini

Pasta z sezamu, czyli Tahini z sezamu prażonego na suchej patelni Jeden składnik, a tyle możliwości :) Taką pastę możecie dodać do dań kuchni arabskiej, do zupy kokosowej, aby podkreślić jej smak oraz do wszelkiego rodzaju deserów. Smacznego!

Pasta z sezamu, czyli Tahini

Pasta z sezamu, czyli Tahini

Składniki (mały słoiczek):

  • 200 g sezamu
  • olej roślinny (niekoniecznie)

Tahini

Przygotowanie:

Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, na lekko złoty kolor, uważając aby ich nie spalić, bo tahini będzie gorzkie. Następnie przełóż je do blendera. Miksuj ziarna do momentu uzyskania płynnej, jednolitej i gładkiej pasty sezamowej. Jeśli ziarna wydają się zbyt suche, możesz dodać odrobinę oleju. Pastę sezamową przełóż do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Pasta sezamowa

2 komentarze

  1. Tahini kojarzy mi się ze śniadaniami jadanymi w Trucji. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że można je tak łatwo zrobić … muszę koniecznie wypróbować .

  2. Tahini kojarzy mi się ze śniadaniami jadanymi w Trucji. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że można je tak łatwo zrobić … muszę koniecznie wypróbować .

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*