Szpinakowe babeczki – leśny mech z kolorowymi jajeczkami z migdałem w środku – takimi pięknymi i kolorowymi babeczkami możecie przywitać swoich gości. Oczywiście jajeczka można zamienić na inne kolorowe posypki, owoce czy nawet piękne jadalne kwiaty. Smacznego!
Szpinakowe babeczki – leśny mech
Składniki (6 babeczek):
- 90 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g listków świeżego szpinaku
- 60 ml oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz:
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- kolorowe jajeczka
Przygotowanie:
Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej oliwę i razem zmiksuj na gładką masę.
W misce zmiksuj jajko razem z cukrem na puszystą masę, dodaj szpinak zmiksowany razem z olejem ? całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do foremek na muffiny wyłożone papilotkami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostudzenia.
Dekoracja: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone oraz cukier puder do smaku. Delikatnie wymieszaj. Krem przełóż do szprycy do dekorowania, udekoruj nim każdą ostudzoną babeczkę. Na środku ułóż kolorowe jajeczka.
Zamiast kolorowych jajeczek, możecie użyć innych kolorowych posypek, świeżych, sezonowych owoców, a nawet udekorować jadalnymi kwiatami.
Dopiero później skojarzyłem, że to babeczki przeznaczone na wielkanoc, ale wyglądają tak słodko, że nie mogłem przejść obok nich obojętnie. Wyglądają bardzo klimatycznie i trochę wbrew naszej tradycji kulinarnej :P
Dopiero później skojarzyłem, że to babeczki przeznaczone na wielkanoc, ale wyglądają tak słodko, że nie mogłem przejść obok nich obojętnie. Wyglądają bardzo klimatycznie i trochę wbrew naszej tradycji kulinarnej :P