Budyń cytrynowy

Budyń cytrynowy

Lato za oknem, więc jest też przepis na budyń cytrynowy, który orzeźwi swoim smakiem i zapachem. Przygotowując budyń, polecam wymieszać sok z cytryny razem z świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, deser nabierze intensywniejszego smaku i koloru. Smacznego!

Budyń cytrynowy

Budyń cytrynowy

Składniki: (2 porcje):

  • 40 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1 duże żółtko, lekko roztrzepane
  • szczypta soli
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (albo pół na pół z sokiem z pomarańczy)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • bita śmietana do dekoracji

Budyń z cytryn

Przygotowanie:
Do garnuszka wsyp cukier, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj mleko i żółtko, całość dokładnie zmiksuj. Całość gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, garnuszek zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny (i ew. sok z pomarańczy) oraz masło. Mieszaj, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają.
Budyń przelej do pucharków, ostudź i udekoruj kleksami bitej śmietany.

Domowy budyń cytrynowy

4 komentarze

  1. Uwielbiam budyń…taki na pewno smakuje 1000razy lepiej niż z torebki

  2. Uwielbiam budyń…taki na pewno smakuje 1000razy lepiej niż z torebki

  3. Halina, moje gotowanie

    wygląda na to, że ten budyń smakuje niebiańsko:-)

  4. Halina, moje gotowanie

    wygląda na to, że ten budyń smakuje niebiańsko:-)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*