Lato za oknem, więc jest też przepis na budyń cytrynowy, który orzeźwi swoim smakiem i zapachem. Przygotowując budyń, polecam wymieszać sok z cytryny razem z świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, deser nabierze intensywniejszego smaku i koloru. Smacznego!
Budyń cytrynowy
Składniki: (2 porcje):
- 40 g cukru pudru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka 3,2%
- 1 duże żółtko, lekko roztrzepane
- szczypta soli
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (albo pół na pół z sokiem z pomarańczy)
- 1 łyżka miękkiego masła
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnuszka wsyp cukier, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj mleko i żółtko, całość dokładnie zmiksuj. Całość gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, garnuszek zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny (i ew. sok z pomarańczy) oraz masło. Mieszaj, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają.
Budyń przelej do pucharków, ostudź i udekoruj kleksami bitej śmietany.
Uwielbiam budyń…taki na pewno smakuje 1000razy lepiej niż z torebki
Uwielbiam budyń…taki na pewno smakuje 1000razy lepiej niż z torebki
wygląda na to, że ten budyń smakuje niebiańsko:-)
wygląda na to, że ten budyń smakuje niebiańsko:-)