Nie ma to jak domowe lody jagodowe, nigdzie takich nie dostaniecie :) Przepis łatwy, składników mało, a lody są pyszne, kremowe – po prostu najsmaczniejsze. Polecam przygotować lody na patyku, ale równie dobrze możecie przygotować je w maszynie do lodów, albo zamrażając masę w pojemniku (w tej metodzie pamiętajcie o częstym mieszaniu masy lodowej). Smacznego!
Lody jagodowe
Składniki (4 porcji po ok. 75 g każda):
- 120 g jagód
- 120 g śmietanki
- 60 ml mleka skondensowanego słodkiego
Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Owoce wrzuć do wysokiego naczynia, następnie dodaj słodkie mleko skondensowane i całość dokładnie zblenduj. Dodaj schłodzoną śmietankę i dokładnie zmiksuj. Masę jagodową przelej do umytych i suchych pojemników na lody. Wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny do całkowitego zamrożenia.
Aby wyjąć lody jagodowe z pojemników, pojemnik zanurz na kilka sekund w ciepłej wodzie, następnie ostrożnie wyjmij lody.
Lody można przygotować też tradycyjną metodą albo w maszynie, w tym przypadku należy zwiększyć ilość składników.
Polecam również smaczne lody jogurtowe z malinami, a także deser o intensywnym smaku cytryny, czyli lody cytrynowe.
Domowe lody nie mają sobie równych, szczególnie te jagodowe! :)
Kolor mają cudny :) Aż chce się jeść :)
Kolor mają cudny :) Aż chce się jeść :)
Mam pytanie – czy mogę użyć zamiast jagód malin i czy można wykorzystać mleczko w tubce czy trzeba kupować to w puszce ?
Mam pytanie – czy mogę użyć zamiast jagód malin i czy można wykorzystać mleczko w tubce czy trzeba kupować to w puszce ?