Lody jagodowe

Lody jagodowe

Nie ma to jak domowe lody jagodowe, nigdzie takich nie dostaniecie :) Przepis łatwy, składników mało, a lody są pyszne, kremowe – po prostu najsmaczniejsze. Polecam przygotować lody na patyku, ale równie dobrze możecie przygotować je w maszynie do lodów, albo zamrażając masę w pojemniku (w tej metodzie pamiętajcie o częstym mieszaniu masy lodowej). Smacznego!

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Składniki (4 porcji po ok. 75 g każda):

  • 120 g jagód
  • 120 g śmietanki
  • 60 ml mleka skondensowanego słodkiego

Domowe lody jagodowe

Przygotowanie:

Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Owoce wrzuć do wysokiego naczynia, następnie dodaj słodkie mleko skondensowane i całość dokładnie zblenduj. Dodaj schłodzoną śmietankę i dokładnie zmiksuj. Masę jagodową przelej do umytych i suchych pojemników na lody. Wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny do całkowitego zamrożenia.
Aby wyjąć lody jagodowe z pojemników, pojemnik zanurz na kilka sekund w ciepłej wodzie, następnie ostrożnie wyjmij lody.

Lody można przygotować też tradycyjną metodą albo w maszynie, w tym przypadku należy zwiększyć ilość składników.

Kremowe lody jagodowe

Polecam również smaczne lody jogurtowe z malinami, a także deser o intensywnym smaku cytryny, czyli lody cytrynowe.

5 komentarzy

  1. Domowe lody nie mają sobie równych, szczególnie te jagodowe! :)

  2. Kolor mają cudny :) Aż chce się jeść :)

  3. Kolor mają cudny :) Aż chce się jeść :)

  4. Mam pytanie – czy mogę użyć zamiast jagód malin i czy można wykorzystać mleczko w tubce czy trzeba kupować to w puszce ?

  5. Mam pytanie – czy mogę użyć zamiast jagód malin i czy można wykorzystać mleczko w tubce czy trzeba kupować to w puszce ?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*