Krem z mascarpone i owocami leśnymi to przepis na dzisiejszy pochmurny dzień :) Crema di Mascarpone to rewelacyjny deser na bazie kremowego serka, bitej śmietany i mieszanki pysznych leśnych owoców. Dodam jeszcze, że ten deser zaskakuje nie tylko smakiem, ale też prostym i szybkim przygotowaniem. Smacznego!
Krem z mascarpone i owocami leśnymi
Składniki:
- po 250 g owoców leśnych (truskawki, maliny, jagody, borówki)
- 1 pomarańcza
- 250 g serka Mascarpone
- małe opakowanie śmietanki 36%
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- cukier puder do smaku
- listki mięty i skórka z cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce leśne umyj i osusz. Połowę owoców zmiksuj, drugą połowę odłóż. Pomarańczę obierz, następnie usuń białą skórkę (wytnij filety) i odłóż. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno (tak, aby gdy odwrócimy naczynie ?do góry nogami? masa pozostała na swoim miejscu), Następnie stopniowo łyżkami dorzucaj serek mascarpone, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
W pucharkach umieścić warstwę sosu owocowego, posyp całymi owocami, a następnie ułóż krem z mascarpone i kolejną warstwę sosu owocowego, owoców leśnych, plasterek pomarańczy i kremu. Wierzch deseru udekoruj skórką otartą z cytryny i liskami mięty.
Przepis na krem z mascarpone i owocami leśnymi (Crema di Mascarpone con Frutti di Bosco) przygotowywałam na warsztatach Malma ?Per l?amore della pasta!?, a jego autorem jest Andrea Scarantino szef kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta Ristorante Italiano.
O mniam, ależ to musiało być dobre… :)
O mniam, ależ to musiało być dobre… :)