Lody cytrynowe

Lody cytrynowe

Na weekend zamiast ciasta, zimny deser. Mam tu dla Was przepis na najlepsze domowe lody cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam :) Są delikatnie słodkie, puszyste i mocno cytrynowe. Te sklepowe nie mogą się z nimi niczym równać (no chyba, że tylko nazwą), to takie moje zdanie – polecam przekonać się samemu :) Smacznego!

Lody cytrynowe

Lody cytrynowe

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 450 serka waniliowego
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn (ok. 70 ml)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru (lub do smaku)

Domowe lody cytrynowe

Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zmiksuj schłodzoną śmietankę. w drugiej misce wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz ze skórką cytrynową, następnie masę delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką. Ważne jest, aby wszystkie składniki były zimne. Jeśli tak było, gotową masę cytrynową przelej do maszyny do lodów – w dalszych krokach postępuj według instrukcji urządzenia.
Lody cytrynowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jednak można je przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Jeśli lody będą zbyt mocno zmrożone, polecam wyjąć je z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.

Jeżeli nie posiadacie maszyny do lodów, to jeszcze nic straconego. Podobny efekt możecie uzyskać zamrażając masę cytrynową. W tym przypadku należy przełożyć całość do szczelnie zamykanego plastikowego naczynia, pamiętając, aby co jakiś czas dokładnie wymieszać masę cytrynową. Po kilkunastu godzinach lody cytrynowe będą gotowe.

Lody mocno cytrynowe

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*