Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Przepis na ciasto Toffi znam nie od dziś :) Te smaczne i delikatne ciasto przygotowywałam i jadłam wielokrotnie, za każdym razem wprowadzałam albo zamieniałam inne składniki – zawsze smakował pysznie i znikał tak samo szybko. Tą wersję uważam za najbardziej idealną :) Smacznego!

Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Ciasto należy trzymać w lodówce przynajmniej przez całą noc, wtedy będzie ładnie się kroiło. A przepis, na którym się wzorowałam, znajdziecie na moim blogu pod nazwą Toffi.

Ciasto Toffi (bez pieczenia)

Składniki (forma 18×28 cm):
Przełożenie i dekoracja:

  • duża paczka słonych krakersów
  • duża paczka maślanych herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Ciasto Toffi

Przygotowanie:

Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotuj razem z masłem. W naczyniu dokładnie wymieszaj drugą szklankę mleka, jajka, obie mąki i cukier waniliowy, następnie masę przelej do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź.

Masa śmietankowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj.

Kolejność układania: Blaszkę o wymiarach 18×28 cm wyłóż papierem do pieczenia (albo folia spożywczą). Na dnie blaszki ułóż warstwę z herbatników, następnie rozsmaruj masę budyniową. W drugiej kolejności ułóż pierwszą warstwę krakersów, masę kajmakową i kolejną warstwę krakersów. Całość przykryj bitą śmietaną.

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc (najlepiej na całą dobę), tuż przed podaniem posyp tartą gorzką czekoladą.

Toffi

11 komentarzy

  1. Wczoraj robiłam to ciasto… I już dawno nic z niego nie zostało;) Uwielbiam je:) Chętnie skusiłbym się na chociaż jeden twój kawałeczek… Prze smacznie się prezentuje:)

  2. Mmm, wygląda bosko :) Cudownie słodkie :)

  3. Mmm, wygląda bosko :) Cudownie słodkie :)

  4. Super wygląda i super smakuje. Przetestowałam. Dla łasuchow idealne.

  5. Jedno z moich (i mojej rodziny) ulubionych ciast. I ta zaleta, że nie trzeba piec…bezcenna ;)

  6. Jedno z moich (i mojej rodziny) ulubionych ciast. I ta zaleta, że nie trzeba piec…bezcenna ;)

  7. Ja i moja rodzinka nazywamy te ciasto Krówką :)

  8. Ja i moja rodzinka nazywamy te ciasto Krówką :)

  9. Witam, czy śmietanka 36% też się nada?

  10. Czy mase budyniową można zrobić dzień wcześniej?

  11. Nigdy nie robiłam, obawiam się, że może zastygnąć i nie rozsmarujesz na ciasteczkach.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*