Przepis na ciasto Toffi znam nie od dziś :) Te smaczne i delikatne ciasto przygotowywałam i jadłam wielokrotnie, za każdym razem wprowadzałam albo zamieniałam inne składniki – zawsze smakował pysznie i znikał tak samo szybko. Tą wersję uważam za najbardziej idealną :) Smacznego!
Ciasto należy trzymać w lodówce przynajmniej przez całą noc, wtedy będzie ładnie się kroiło. A przepis, na którym się wzorowałam, znajdziecie na moim blogu pod nazwą Toffi.
Ciasto Toffi (bez pieczenia)
Składniki (forma 18×28 cm):
Przełożenie i dekoracja:
- duża paczka słonych krakersów
- duża paczka maślanych herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 50 g gorzkiej czekolady
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
Przygotowanie:
Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotuj razem z masłem. W naczyniu dokładnie wymieszaj drugą szklankę mleka, jajka, obie mąki i cukier waniliowy, następnie masę przelej do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź.
Masa śmietankowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj.
Kolejność układania: Blaszkę o wymiarach 18×28 cm wyłóż papierem do pieczenia (albo folia spożywczą). Na dnie blaszki ułóż warstwę z herbatników, następnie rozsmaruj masę budyniową. W drugiej kolejności ułóż pierwszą warstwę krakersów, masę kajmakową i kolejną warstwę krakersów. Całość przykryj bitą śmietaną.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc (najlepiej na całą dobę), tuż przed podaniem posyp tartą gorzką czekoladą.
Wczoraj robiłam to ciasto… I już dawno nic z niego nie zostało;) Uwielbiam je:) Chętnie skusiłbym się na chociaż jeden twój kawałeczek… Prze smacznie się prezentuje:)
Mmm, wygląda bosko :) Cudownie słodkie :)
Mmm, wygląda bosko :) Cudownie słodkie :)
Super wygląda i super smakuje. Przetestowałam. Dla łasuchow idealne.
Jedno z moich (i mojej rodziny) ulubionych ciast. I ta zaleta, że nie trzeba piec…bezcenna ;)
Jedno z moich (i mojej rodziny) ulubionych ciast. I ta zaleta, że nie trzeba piec…bezcenna ;)
Ja i moja rodzinka nazywamy te ciasto Krówką :)
Ja i moja rodzinka nazywamy te ciasto Krówką :)
Witam, czy śmietanka 36% też się nada?
Czy mase budyniową można zrobić dzień wcześniej?
Nigdy nie robiłam, obawiam się, że może zastygnąć i nie rozsmarujesz na ciasteczkach.
Ulubione ciasto synów od kilku lat, dziś robię na imienny :)