Ciasto drożdżowe, mak, migdały, bakalie… z tych składników, wcale nie musi wyjść świąteczne ciasto. Niektórzy uważają, że makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Bardzo lubię makowce, zwłaszcza te bez rodzynek, ale rogaliki są jeszcze lepsze, są delikatne i takie na dwa kęsy. Rogaliki zniknęły bardzo szybko, były bardzo pyszne i aromatyczne. Smacznego!
- 500 g maki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 30 g kwaśnej śmietany (2 łyżki)
- 1 paczki suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru (8 g)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g maku
- 250 g blanszowanych migdałów
- 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 100 g masy marcepanowej
- 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Lukier:
- 1-2 łyżki soku z pomarańczy
- 3-4 łyżki cukru pudru
- skórka z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Nadzienie: Mak, migdały i orzechy sparz gorącą wodą (zalej wrzątkiem i przykryj pokrywką), po 15 minutach odcedź i odsącz. Zmiel dwukrotnie w maszynce (razem z migdałami i orzechami). Masę marcepanową zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmielony mak z orzechami, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki (rodzynki i skórkę pomarańczową zmieliłam). Do masy dodaj śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszaj.
Ciasto: Drożdże wymieszaj razem z cukrem, dodaj śmietanę i rozetrzyj łyżką. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę wsyp do misy, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i zrób kruszonkę. W kruszonce zrób dołek, wbij jajka, dodaj sól, rozpuszczone drożdże i wszystko razem wymieszaj. Owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na cztery równe części i rozwałkuj formując okrąg.
Podziel na 8 albo 16 trójkątów (podzieliłam na 8). Na każdym trójkącie połóż nadzienie, zwiń formując rogaliki.
Przygotowane rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C na zloty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu, rogaliki wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę.
Letnie rogaliki polej lukrem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Lukier: Pomarańczę dokładnie umyj (wyszoruj). Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszaj (utrzyj) razem z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.
Ślicznie wyglądają, z makiem jeszcze w tym roku nie robiłam :)
Rogaliki wyglądają smakowicie. Wyglądają na bardzo łatwe w wykonaniu.
Ślicznie wyglądają, z makiem jeszcze w tym roku nie robiłam :)
Rogaliki wyglądają smakowicie. Wyglądają na bardzo łatwe w wykonaniu.
Oj.. delikatnie zapachniało świętami :)
PS. odpisałam na maila :)
Oj.. delikatnie zapachniało świętami :)
PS. odpisałam na maila :)