Babka szafranowa pokazała się nie bez powodu, w końcu Święta Wielkanocne zbliżają się dużymi krokami. Czas najwyższy zaplanować wypieki na ten czas. Babkę polecam z czystym sumieniem. Jest mięciutka, wilgotna i pachnąca, same zalety dobrej babki. Szafran i wanilia dają delikatny zapach i smak.
Przepis znalazłam w zeszłorocznej „Kuchni” a upiekłyśmy ją razem z Kasią z Wypieków z pasją – dziękuję Ci Kasiu za wspólne pieczenie i moc porad. Ktoś mógłby pomyśleć, że pieczemy ciasta razem w jednej kuchni, otóż nie. Robimy to oddzielnie, biegając od miksera do komputera, a później do kuchenki zdając relację jak nam ciasta rosną. Lubię takie pieczenie, mamy przy tym sporo zabawy i radości.
Przez to, że nie miałam foremki z kominkiem, swoja babkę musiałam troszkę dłużej przetrzymać w piekarniku, niż zalecano w przepisie. Pod koniec pieczenia przykryłam folią aluminiową aby zbytnio się nie spiekła.
Składniki (wszystkie o temperaturze pokojowej):
- 2 i ? szklanki mąki pszennej
- 2 i ? szklanki drobnego cukru
- 230 g masła
- 4 jaja
- 1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
- ? łyżeczki nitek szafranu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i ? łyżeczki proszku do pieczenia
- ? łyżeczki soli
Przygotowane:
Masło utrzeć mikserem, aż będzie puszyste, dodać cukier i miksować około 5 minut. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Szafran wrzucić do ciepłego mleka i rozpuścić go.
Formę z kominkiem wysmarować masłem (lub olejem) i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Ciasto przelać do formy i piec babkę przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy babka w środku się upiekła, jeśli nie, należy przedłużyć czas pieczenia. o kolejne 15-25 minut.
Moja forma na babkę nie miała kominka, w związku z tym babka siedziała w piekarniku 1 godzinę + 30 minut (babkę przykryłam folią aby nie była zbyt spieczona z wierzchu) + 15 minut bez temperatury (tak na wszelki wypadek).
Gotową i wystudzoną babkę dowolnie udekorować. Ja swoją polukrowałam ale sam cukier puder będzie również ślicznie wyglądać.
Po upieczeniu i zjedzeniu babki szafranowej, moja ulubiona babka wielkanocna z ajerkoniakiem znalazła swoja rywalkę.
cudeńko :)
Właśnie zajadam się kawałeczkiem ;)
Pozdrawiam i już czekam na kolejne 'spotkanie’ :D
Tak Kasiu, jest przepyszna, ja zaraz zrobię kawkę i zjem kolejny kawałek :)
No i trzeba zbierać składniki na kolejne kucharzenie :)
Och jak ona wspaniale wygląda! Musi być pyszna:)
Aga, jest pyszna, pachnąca i ten jej kolorek :)
Jaka puszysta!i ta polewa!:) aż chciało by się wyciągnąć kawałek przez monitor!:)
Leno, sięgaj, sięgaj, jeszcze kilka kawałeczków czeka na chętnych :)
cudeńko :)
Właśnie zajadam się kawałeczkiem ;)
Pozdrawiam i już czekam na kolejne 'spotkanie’ :D
Tak Kasiu, jest przepyszna, ja zaraz zrobię kawkę i zjem kolejny kawałek :)
No i trzeba zbierać składniki na kolejne kucharzenie :)
Och jak ona wspaniale wygląda! Musi być pyszna:)
Aga, jest pyszna, pachnąca i ten jej kolorek :)
Jaka puszysta!i ta polewa!:) aż chciało by się wyciągnąć kawałek przez monitor!:)
Leno, sięgaj, sięgaj, jeszcze kilka kawałeczków czeka na chętnych :)
Piekna jest ta babka! Musi być smaczna:)
Bardzo mi się podoba.
Pozdrowienia:)
Majano, dziękuję i polecam wypróbować :)
Pozdrawiam :)
Piekna jest ta babka! Musi być smaczna:)
Bardzo mi się podoba.
Pozdrowienia:)
Majano, dziękuję i polecam wypróbować :)
Pozdrawiam :)
śliczne to zdjecie z szafranem:) a sama babka piękna:)muszę poszukać szafranu i koniecznie ją upiec:)
śliczne to zdjecie z szafranem:) a sama babka piękna:)muszę poszukać szafranu i koniecznie ją upiec:)
Jolu dziękuję :) i koniecznie upiecz, myślę, że posmakuje Ci :)
Jolu dziękuję :) i koniecznie upiecz, myślę, że posmakuje Ci :)
Wczoraj upiekłam tę babkę. Wyrosła piękna i puszysta, dobrze wyczuwa się szafran, tylko jest bardzo słodka. Ujęłam z przepisu 0,5 szklanki cukru i tak jest przesłodzona. Czy ujmując jeszcze cukru zaburzę proporcję i babka taka nie wyjdzie ? Nie piekę często, stąd nie mam praktyki w tym temacie. Proszę o podpowiedź.
Wczoraj upiekłam tę babkę. Wyrosła piękna i puszysta, dobrze wyczuwa się szafran, tylko jest bardzo słodka. Ujęłam z przepisu 0,5 szklanki cukru i tak jest przesłodzona. Czy ujmując jeszcze cukru zaburzę proporcję i babka taka nie wyjdzie ? Nie piekę często, stąd nie mam praktyki w tym temacie. Proszę o podpowiedź.