Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem to ulubiony przepis mojego taty, który nie przepada za ciastami bez nadzienia, twierdząc, że są za suche ? jednak uważa, że ten przepis na babkę jest idealny. Musze przyznać, że też lubię takie ?wzmacniane? babki, a ajerkoniak zdecydowanie dodaje jej smaku i aromatu.

Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

Ciasto:

  •   12 dag mąki ziemniaczanej
  •   13 dag mąki pszennej
  •   5 jajek
  •   25 dag cukru pudru
  •   cukier waniliowy (6.4 dag)
  •   1 szklanka oleju
  •   1 szklanka ajerkoniaku
  •   1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  •   cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając powoli wlewaj olej a potem ajerkoniak. Następnie połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą. Ciasto powinno być lejące. Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką, a potem napełnij ciastem.

Pieczenie:
Ciasto postaraj się umieścić na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 175°C.
Pieczenie w tej temperaturze powinno zabrać około 1 godziny.

Postaraj się wyjąć ciepłe ciasto z formy i ostudź je.
Kiedy już ostygnie, posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą ? według uznania.

Na koniec przygotuj pyszną herbatkę i koniecznie delektuj się pyszną babką :)

8 komentarzy

  1. Babka jest rewelacyjna, piekę ją od kilku lat a moja rodzina ją pochłania

  2. Dziękuję serdecznie za przepis – wyszła bardzo dobra :) A miałam tremę, bo nigdy wcześniej nie piekłam żadnej babki (są one dla mnie zbyt suche). Ta nie smakuje jednak jak tradycyjna babka piaskowa – jest bardziej wilgotna i cięższa, bogatsza w smaku. Pozdrawiam!

  3. Najlepsza babka jaką jadłam! Wilgotna, delikatna. Ajerkoniak dodaje jej głębokiego smaku, mimo że nie jest bardzo wyczuwalny. Po trzech dniach równie dobra i wciąż wilgotna, jak pierwszego dnia. Polecam! :)

  4. Proszę mi powiedzieć czy nie ma błędu w jednostkach masy i zamiadz 12 dag nie powinno byc 12g.? Dwa razy zrobiłam według przepisu i dwa razy wyszedl mega zakalec! Dodam, ze inne ciasta mi zawsze wychodzą. 12 dag= 120 g. Pozdrawiam.

  5. Ciasto pycha, zamiast oleju dałam rozpuszczone masło i mniej cukru 200 g. Wyszło rewelacja ? dzięki za przepis ?

  6. Z 12 gramów mąki raczej cieniutka wyszłaby ta babka ?
    Na pewno jest to dobra proporcja mąki.

  7. Proszę wczytać się w listę składników. 12 gramów to nie to samo co 12 dag. Dodatkowo jest jeszcze 13 dag mąki pszennej.

  8. Pyszna babka, wyjątkowo wilgotna i to jest najlepsze! Nie lubimy suchych babek. Jest ekstra! Zazwyczaj robimy z lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i kurkumy (dla koloru)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*