Babka z ajerkoniakiem to ulubiony przepis mojego taty, który nie przepada za ciastami bez nadzienia, twierdząc, że są za suche ? jednak uważa, że ten przepis na babkę jest idealny. Musze przyznać, że też lubię takie ?wzmacniane? babki, a ajerkoniak zdecydowanie dodaje jej smaku i aromatu.
Babka z ajerkoniakiem
Ciasto:
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 13 dag mąki pszennej
- 5 jajek
- 25 dag cukru pudru
- cukier waniliowy (6.4 dag)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając powoli wlewaj olej a potem ajerkoniak. Następnie połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą. Ciasto powinno być lejące. Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką, a potem napełnij ciastem.
Pieczenie:
Ciasto postaraj się umieścić na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 175°C.
Pieczenie w tej temperaturze powinno zabrać około 1 godziny.
Postaraj się wyjąć ciepłe ciasto z formy i ostudź je.
Kiedy już ostygnie, posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą ? według uznania.
Na koniec przygotuj pyszną herbatkę i koniecznie delektuj się pyszną babką :)
Babka jest rewelacyjna, piekę ją od kilku lat a moja rodzina ją pochłania
Dziękuję serdecznie za przepis – wyszła bardzo dobra :) A miałam tremę, bo nigdy wcześniej nie piekłam żadnej babki (są one dla mnie zbyt suche). Ta nie smakuje jednak jak tradycyjna babka piaskowa – jest bardziej wilgotna i cięższa, bogatsza w smaku. Pozdrawiam!
Najlepsza babka jaką jadłam! Wilgotna, delikatna. Ajerkoniak dodaje jej głębokiego smaku, mimo że nie jest bardzo wyczuwalny. Po trzech dniach równie dobra i wciąż wilgotna, jak pierwszego dnia. Polecam! :)
Proszę mi powiedzieć czy nie ma błędu w jednostkach masy i zamiadz 12 dag nie powinno byc 12g.? Dwa razy zrobiłam według przepisu i dwa razy wyszedl mega zakalec! Dodam, ze inne ciasta mi zawsze wychodzą. 12 dag= 120 g. Pozdrawiam.
Ciasto pycha, zamiast oleju dałam rozpuszczone masło i mniej cukru 200 g. Wyszło rewelacja ? dzięki za przepis ?
Z 12 gramów mąki raczej cieniutka wyszłaby ta babka ?
Na pewno jest to dobra proporcja mąki.
Proszę wczytać się w listę składników. 12 gramów to nie to samo co 12 dag. Dodatkowo jest jeszcze 13 dag mąki pszennej.
Pyszna babka, wyjątkowo wilgotna i to jest najlepsze! Nie lubimy suchych babek. Jest ekstra! Zazwyczaj robimy z lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i kurkumy (dla koloru)