Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem to ulubione ciasto mojego taty, który zwykle nie przepada za wypiekami bez nadzienia, twierdząc, że są za suche. Jednak ten przepis uważa za idealny. Muszę przyznać, że sama uwielbiam takie „wzmacniane” babki, a ajerkoniak nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

Ciasto:

  •   12 dag mąki ziemniaczanej
  •   13 dag mąki pszennej
  •   5 jajek
  •   25 dag cukru pudru
  •   cukier waniliowy (6.4 dag)
  •   1 szklanka oleju
  •   1 szklanka ajerkoniaku
  •   1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  •   cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj olej, a następnie ajerkoniak. W osobnej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do masy jajecznej. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, a następnie wlej do niej ciasto.

Pieczenie: Ciasto wstaw na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, jeszcze ciepłe, i odstaw do wystygnięcia. Kiedy ostygnie, możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą według uznania.

Na koniec przygotuj ulubioną herbatę i rozkoszuj się pyszną babką! :)

Polecam również inne przepisy na sprawdzone babki:

9 komentarzy

  1. Babka jest rewelacyjna, piekę ją od kilku lat a moja rodzina ją pochłania

  2. Dziękuję serdecznie za przepis – wyszła bardzo dobra :) A miałam tremę, bo nigdy wcześniej nie piekłam żadnej babki (są one dla mnie zbyt suche). Ta nie smakuje jednak jak tradycyjna babka piaskowa – jest bardziej wilgotna i cięższa, bogatsza w smaku. Pozdrawiam!

  3. Najlepsza babka jaką jadłam! Wilgotna, delikatna. Ajerkoniak dodaje jej głębokiego smaku, mimo że nie jest bardzo wyczuwalny. Po trzech dniach równie dobra i wciąż wilgotna, jak pierwszego dnia. Polecam! :)

  4. Proszę mi powiedzieć czy nie ma błędu w jednostkach masy i zamiadz 12 dag nie powinno byc 12g.? Dwa razy zrobiłam według przepisu i dwa razy wyszedl mega zakalec! Dodam, ze inne ciasta mi zawsze wychodzą. 12 dag= 120 g. Pozdrawiam.

  5. Ciasto pycha, zamiast oleju dałam rozpuszczone masło i mniej cukru 200 g. Wyszło rewelacja ? dzięki za przepis ?

  6. Z 12 gramów mąki raczej cieniutka wyszłaby ta babka ?
    Na pewno jest to dobra proporcja mąki.

  7. Proszę wczytać się w listę składników. 12 gramów to nie to samo co 12 dag. Dodatkowo jest jeszcze 13 dag mąki pszennej.

  8. Pyszna babka, wyjątkowo wilgotna i to jest najlepsze! Nie lubimy suchych babek. Jest ekstra! Zazwyczaj robimy z lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i kurkumy (dla koloru)

  9. Wyjątkowa, bije na głowę wykwintne ciasta. Najlepsza babka jaką jadłam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*